KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Konfitura z borówek z waniliową nutą

Dodano: 2017-08-03

Przepis na tę konfiturę z borówek z waniliową nutą jest bardzo prosty, a efekt końcowy wyjątkowo smaczny. Wystarczą tylko cztery składniki, aby przygotować taką pyszną konfiturę z borówek. Nie trzeba też poświęcać wiele czasu w kuchni. Dodatkowego aromatu nadaje pasta waniliowa. Ta konfitura z borówek z waniliową nutą to świetny dodatek do chleba. Można podawać ją na śniadanie lub kolację. Sprawdzi się z domowymi naleśnikami lub jako nadzienie do pierogów. Konfitura z borówek może także być bardzo smacznym dodatkiem do różnych ciast. Konfitura z borówek z waniliową nutą smaki lata, które można poczuć w zimie.

Konfitura z borówek z waniliową nutą

Czas: ok. 40 minut | Porcje: ok. 1l konfitury

1 kg borówek amerykańskich
25 dag drobnego cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka pektyny
1 cytryna

  1. Borówki umyć i osuszyć. Przełożyć do garnka do konfitur. Gotować ok. 10 minut, aż borówki będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszać.
  2. Bezpośrednio do garnka wycisnąć sok z cytryny. Dodać pastę waniliową i cukier. Wymieszać i dodać pektynę. Gotować na średnim ogniu ok. 30 minut. Często mieszać i uważać, aby konfitura nie zaczęła przywierać.
  3. Konfiturę przekładać do wyparzonych słoiczków. Dobrze zamknąć. Słoiczki odwrócić do góry dnem i odstawić do ostygnięcia.
  4. Podawać ze świeżym pieczywem lub ciepłymi tostami.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka