KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Ketchup z cukinii

Dodano: 2017-07-26

Już czas zabrać się za przetwory. Jednym z takich ciekawych słoików, które sprawdzą się w zimie jest ketchup z cukinii. Taki domowy ketchup jest pyszny, pełen dobry składników odżywczych, bez ulepszaczy smaku i chemicznych dodatków. Pyszny i łatwy w przygotowaniu ketchup z cukinii to super dodatek do najróżniejszych dań i tych na ciepło, i tych na zimno. W tym ketchupie z cukinii wykorzystano przecier ze świeżych pomidorów. Cukinia i pomidory świetnie się ze sobą komponują, a w czasie długich zimowych dni przypomną o smaku ciepłego lata.

Ketchup z cukinii

Czas: 3 godz. + 1 godzina | Porcje: 9 słoiczków po 290 ml

2 i 1/2 kg cukinii
4 słodkie jabłka
1 kg cebuli
2 kg pomidorów (najlepsze są w kształcie jajka, gatunek lima, są bardziej mięsiste)
2 szklanki cukru
1 szklanka octu spirytusowego 10%
4 łyżki soli
4 goździki
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej (możesz zamienić na zwykłą lub chilli)
  1. Cukinię i jabłka obrać. Zetrzeć na grubej tarce. Posolić i przełożyć na sito. Odstawić na minimum 3 godziny.
  2. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Posolić i odstawić na podobny czas.
  3. Pomidory pokroić. Gotować tak, aby odparowały. Zblendować i przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek i skórek.
  4. Odcieknięte warzywa i jabłka przełożyć do dużego garnka i gotować na średnim ogniu bez przykrycia ok. 45 minut. Mieszać od czasu do czasu.
  5. Dodać ocet, cukier, goździki, ziele angielskie, liście laurowe i wymieszać. Garnek przykryć i gotować na niewielkim ogniu 20 minut.
  6. Dodać przetarte pomidory i przyprawy. Gotować kolejne 5 minut.
  7. Odstawić do przestygnięcia. Ketchup zblendować i ponownie podgrzać pod przykryciem.
  8. Nakładać do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i odstawić do góry nogami. Słoiki studzić powoli. Nakryć je kocem lub ręcznikiem i zostawić na całą noc.
  9. Można także słoiki z ketchupem pasteryzować. Zimny ketchup nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzować w wodzie ok. 20 minut.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka