KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Sałatka z kalafiorem i pieczarkami

Dodano: 2017-07-17

To nie jest tradycyjna sałatka z kalafiorem i pieczarkami. Tu kalafiora można poznać na nowo, ponieważ nie trzeba go wcześniej gotować ani piec. Surowe różyczki kalafiora idealnie uzupełniają się z perfekcyjnie usmażonymi pieczarkami. Kompozycję smakową dopełniają jajka na twardo i szczypior. Smacznym dodatkiem jest także lekki sos jogurtowo-ziołowy. Sałatka z kalafiorem i pieczarkami świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, ponieważ można ją zapakować do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy. To także pomysł na dodatek do obiadu lub dań mięsnych z grilla.

Sałatka z kalafiorem i pieczarkami

Czas: 30 minut | Porcje: 4

1 kalafior (ok. 1/2 kg)
1/2 kg pieczarek
4 jajka
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
pęczek szczypioru

sos:
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól
świeżo mielony czarny pieprz

  1. Czosnek przecisnąć przez praskę. W zakręcanym słoiku wymieszać wszystkie składniki sosu. Energicznie potrząsnąć słoikiem kilka razy, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
  2. Pieczarki obrać i pokroić na grube plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  3. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Smażyć na nim cebulę, cały czas mieszając dwie minuty, aż stanie się lekko szklista. Dodać pieczarki i smażyć je na największym ogniu. Kiedy woda z pieczarek odparuje, zmniejszyć ogień i smażyć do średniej miękkości. Dodać łyżkę masła, doprawić solą i pieprzem i smażyć, aż masło się rozpuści. Cały czas mieszać. Zestawić z ognia.
  4. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić na ćwiartki.
  5. Szczypior posiekać. Kalafiora pokroić na różyczki.
  6. Jajka i warzywa przełożyć do miski. Dodać pieczarki i szczypior. Wymieszać.
  7. Dodać jajka, sos i delikatnie wymieszać.
  8. Podawać od razu ze świeżym pieczywem.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka