KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Pieczone udka kurczaka z kaszą bulgur i warzywami

Dodano: 2017-06-26

Pieczone udka kurczaka z kaszą bulgur i warzywami to danie efektowne i smaczne, które będzie idealnym pomysłem na zdrowy rodzinny obiad. Oprócz udek kurczaka, jest w nim sporo smacznych i kolorowych warzyw, a kasza bulgur jest sycącym uzupełnieniem. Pieczone udka z kurczaka z kaszą bulgur i warzywami można przygotować w jednej formie do zapiekania, a kaszy nie trzeba wcześniej gotować. Przed podaniem pieczone udka z kurczaka z kaszą bulgur warto posypać świeżymi ziołami, które będą smacznym i efektownym elementem całego obiadu. Pieczone udka kurczaka z kaszą bulgur i warzywami podaje się z lekką sałatą z sosem winegret.

Pieczone udka kurczaka z kaszą bulgur i warzywami

Czas: 70 minut | Porcje: 4-6

1/2 kg udek kurczaka
50 dag kaszy bulgur
2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
2 czerwone cebule
3 ząbki czosnku
1 zielona papryka
1 żółta papryka
5-6 pomidorków koktajlowych
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól
świeżo mielony czarny pieprz


  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Udka umyć, dokładnie osuszyć, posypać solą i pieprzem.
  3. Na dużej patelni rozgrzać masło z 1 łyżką oleju, dodać udka kurczaka i smażyć, aż zaczną się miejscami rumienić. Udka przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  4. Papryki pokroić na kawałki (1 cm x 1,5 cm). Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Cebule pokroić na ósemki.
  5. Kaszę bulgur wsypać do dużego naczynia do pieczenia. Dodać pokrojone papryki i czosnek. Zalać bulionem warzywnym. Wymieszać.
  6. Na kaszy ułożyć udka kurczaka, cebulę i pomidorki koktajlowe.
  7. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut.
  8. Podawać z sałatą z winegretem.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka