KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Sałata z lekkim dressingiem musztardowym

Dodano: 2017-05-15

W tej sałatce jej główny składnik, czyli różne rodzaje sałat, zyskuje zupełnie nowe oblicze. Świetnym dodatkiem jest lekki musztardowy dressing. Charakteru dodaje starty na tarce parmezan. Ta pyszna sałatka jest błyskawiczna w przygotowaniu. Wystarczy zaledwie kilka składników, które bez problemu można kupić w każdym sklepie spożywczym. Efekt końcowy jest przepyszny, a sałatka prezentuje się bardzo apetycznie. To smaczna sałatka, która będzie świetnie pasować do dań z grilla.

Sałata z lekkim dressingiem musztardowym

20 minut | porcje: 4

4 garście sałat różnych gatunków z przewagą rukoli
20 pomidorków koktajlowych
10 dag parmezanu (można zastąpić grana padano lub pecorino)
dressing:
6 łyżek oliwy lub oleju z pestek winogron
6 łyżek wody mineralnej
2 łyżki musztardy miodowej
1 łyżeczka cukru
sok z połowy cytryny
spora szczypta soli
sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu

  1. Dressing przygotować poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników, aż połączą się w jednolitą emulsję. Umieścić wszystkie składniki w słoiku, zakręcić go i przez chwilę energicznie potrząsać.
  2. Pomidorki pokroić na połówki.
  3. Sałatę rozłożyć na talerzach. Ułożyć na niej pomidorki i polać sosem.
  4. Na każdą porcję sałaty zetrzeć na tarce o szerokim ostrzu porcję parmezanu.
  5. Podawać od razu, np. ze świeżym pieczywem.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka