KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Sałatka z truskawek i sera pleśniowego

Dodano: 2017-05-15

W tej oryginalnej sałatce spotykają się dwa smaki - słodkich truskawek i słonego sera pleśniowego. Ułożone na chrupiących sałatach tworzą zgraną i smaczną paczkę. Uzupełnieniem sałatki jest sos na bazie oleju z pestek winogron i musztardy miodowej. Sałatka z truskawek i sera pleśniowego najlepiej smakuje na świeżym powietrzu, w czasie imprez plenerowych. Świetnie sprawdzi się na grillu lub pikniku.

Sałatka z truskawek i sera pleśniowego

20 minut | porcje: 4

4 garście mieszanki sałat (lodowa, roszponka, rukola, frisee)
1/2 kg truskawek
20 dag sera pleśniowego (na przykład: rokpol, lazur, roquefort, gorgonzola, danish blue)
sos:
4 łyżki oleju z pestek winogron (lub innego oleju o neutralnym smaku i zapachu np. olej z kiełków pszenicy)
2 łyżki miodu lub melasy winogronowej
4 łyżki wody mineralnej
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka musztardy miodowej
szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Wszystkie składniki sosu umieścić w zakręcanym słoiczku. Potrząsnąć energicznie kilka razy, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
  2. Z umytych truskawek usunąć szypułki. Następnie pokroić je na ćwiartki.
  3. Ser pokroić w równą kostkę (1/2 cm x 1/2 cm).
  4. Na talerzach rozłożyć porcje sałaty. Ułożyć na niej truskawki i kawałki sera.
  5. Polać sosem i podawać od razu, np. ze świeżym pieczywem.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka