KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Sałatka z tuńczykiem i awokado

Dodano: 2017-05-15

Sałatka z tuńczykiem i awokado to pyszna propozycja na lekkie danie. Sprawdzi się na lunch, który można zabrać ze sobą na wynos, lub na kolację. Ta sałatka ma same zalety. Jest pyszna, ponieważ pełno w niej smaków. Jest lekka, ale jednocześnie sycąca za sprawą tuńczyka i jajek. Ma delikatny ostry akcent w postaci marynowanych papryczek chili. Do tego idealnie komponujący się ze wszystkimi składnikami pyszny sos winegret. A jakby tego było mało, to jeszcze jej przygotowanie jest błyskawiczne.

Sałatka z tuńczykiem i awokado

20 minut | porcje: 4

1 opakowanie mieszanki sałat
1 puszka tuńczyka w dużych kawałkach (w oleju lub sosie własnym)
1 dojrzałe awokado (najlepiej haas)
1/4 szklanki pestek dyni
4 jajka ugotowane na twardo
marynowane papryczki chilli
sos winegret:
4 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka cukru
sól i pieprz

  1. W zakręcanym słoiczku umieścić wszystkie składniki sosu. Zakręcić słoiczek i wymieszać, wstrząsając nim energicznie.
  2. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Zostawić do przestygnięcia.
  3. Przygotować duży talerz, wyłożyć na niego mieszankę sałat.
  4. Tuńczyka odsączyć z zalewy i podzielić widelcem na mniejsze części. Rozrzucić na sałacie.
  5. Awokado przekroić na pół. Jednym wprawnym ruchem wbić nóż w pestkę i lekko obracając wyjąć ją. Obrać awokado i pokroić na plasterki wzdłuż. Ułożyć pomiędzy kawałkami tuńczyka.
  6. Jajka obrać i pokroić w ćwiartki. Ułożyć na sałacie.
  7. Papryczki odsączyć z zalewy i ułożyć na pozostałych składnikach. Wszystko polać przygotowanym wcześniej sosem.
  8. Na końcu posypać prażonymi pestkami dyni.
  9. Podawać z bagietką albo grzankami z chleba.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka