Zapiekanka "trzy w jednym" z kalafiora, ziemniaków i jajek, jest pyszna i lekka. Ma w sobie wszystko, co najsmaczniejsze.
70 minut | porcje: 6-8 (blacha 33 x 23 cm)
2 średniej wielkości kalafiory
6 ziemniaków średniej wielkości
1 spora cebula (najlepiej cukrowa)
7 surowych jajek
pęczek świeżego koperku lub natki pietruszki
50g tartej bułki
60ml oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
10g masła
10g tartej bułki
15ml oleju
drobno posiekany szczypiorek
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na plastry o grubości 3-5 mm. Gotuj na parze przez 3 minuty (lub w lekko osolonej wodzie). Wyjmij, przestudź.
Cebulę obierz, pokrój na bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, przełóż cebulę, lekko posól i cały czas mieszając smaż 3-4 minuty, aż się zeszkli. Odstaw na bok.
Kalafiora umyj, podziel na małe różyczki i ugotuj na parze do całkowitej miękkości.
Duże naczynie żaroodporne (lub blachę do pieczenia - ja zapiekankę przygotowuję w blasze o wymiarach 33 x 23 cm) wysmaruj masłem. Ułóż na niej plastry ziemniaków, by pokryły całą powierzchnię. Lekko posól. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Kiedy ziemniaki się podpiekają przygotuj masę kalafiorową: ugotowane kalafiory rozgnieć na drobne kawałki (ja to robię za pomocą tłuczka do ziemniaków) - nie powinny być zbyt jednorodną masą. Dodaj 2 jajka, 5 łyżek tartej bułki, koperek, podsmażoną cebulę, dopraw pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj.
Masę kalafiorową wyłóż na podpieczone ziemniaki, wyrównaj i mocno dociśnij. Odwróconą szklanką wyciśnij 5 "gniazd" o głębokości ok. 3 cm. Zapiekankę posyp tartą bułką i spryskaj olejem. Wstaw ponownie do piekarnika na 25 minut.
Kiedy brzegi zapiekanki zaczną się brązowić, wyjmij ją z piekarnika i do każdego gniazda delikatnie wlej po jednym jajku - będzie Ci łatwo to zrobić, jeśli wcześniej jajko wbijesz do płytkiej filiżanki. Każde jajko posól i zapiekankę wstaw ponownie do piekarnika na 15-20 minut, czyli do ścięcia jajek.
Podawaj zapiekankę udekorowaną drobno posiekanym szczypiorkiem w towarzystwie dużej porcji soczystej sałatki lub sałaty z sosem vinegret.
Ostatnie opinie o produktach
Świeczka na tort „3” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek
Świeczka na tort „2” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek
Świeczka na tort „4” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek
Świeczka na tort „5” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek