KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Rzymski garnek pełen pikantnych udek o owocowym aromacie

Dodano: 2010-02-10

Bardzo miękkie, bardzo pikantne i czosnkowe. Świetnie smakują z ryżem ugotowanym na sypko i pikantną surówką. To danie, które smakuje wyśmienicie o każdej porze roku!



czas: 2 godziny + kilka godzin oczekiwania
trudność: bardzo łatwe
liczba porcji: 4-6

1 i 1/2 kg kurzych udek
6 łyżek ostrego sosu chilli
1 cytryna
sok z 1 pomarańczy
sól
garść drobno posiekanej natki pietruszki
2 całe główki czosnku
  1. Udka umyj, osusz, przełóż do miski. Wlej sos chilli i sok z pomarańczy, wsyp natkę, dopraw solą. Wymieszaj, by wszystkie udka pokryły się marynatą. Wstaw pod przykryciem do lodówki na kilka godzin. Podczas marynowania kilka razy zamieszaj.
  2. Dokładnie wyszorowaną cytrynę pokrój na cienkie plasterki (nie obieraj jej). Czosnek podziel na pojedyncze ząbki.
  3. Garnek rzymski namocz w wodzie przez 15 minut. Przełóż do niego udka, wlej marynatę. Pomiędzy udka powkładaj plastry cytryny i ząbki czosnku.
  4. Wstaw do zimnego piekarnika. Włącz urządzenie i nastaw na 180 stopni. Piecz przez 1 i 1/2 godziny. Nie zaglądaj do garnka podczas pieczenia.
  5. Podawaj udka na stół w garnku, w którym się piekły. Smakują najlepiej z ryżem ugotowanym na sypko lub chrupiącymi bułeczkami zwanymi bagietkami. A to, że obok musi się znaleźć zacna porcja orzeźwiającej sałatki jest przecież oczywiste.


Grzegorz Ostrowski (mniammniam.pl)

Komentarze

Zamówiłam garnek rzymski. Jak tylko dostanę to zaraz wypróbuję ten przepis. Wygląda przepysznie:)

alicja7 [2013 /4 /12 7 :54:44]

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka