KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Rzymski garnek pełen pieczonego mięsa w sam raz na zimne dni

Dodano: 2010-02-10

Solidna porcja aromatycznego, soczystego mięsa. Doskonałe danie na zimowy obiad po długim spacerze. Długo pieczone mięso jest niezwykle delikatne i warto na to poczekać.



czas: 3,5 godziny + kilka godzin oczekiwania
trudność: bardzo łatwe
liczba porcji: 6-8

1/3 kg karkówki
1/2 kg chudych żeberek
1 mała golonka (około 3/4 kg)
1/2 kg piersi kurczaka
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 spore cebule
2 główki czosnku
6 szklanek bulionu (wyjątkowo może być z kostki)
  1. Karkówkę włóż do woreczka foliowego i zbij mocno tłuczkiem z wszystkich stron. Żeberka umyj dokładnie (bywają na nich resztki kości), pokrój na kawałki, z których każdy zawiera 2 kostki. Na skórze golonki zrób płytkie nacięcia w kratkę. Do dużej miski wlej 6 szklanek wody, dodaj 2 łyżki soli, włóż mięso i odstaw na kilka godzin do lodówki.
  2. Zagotuj bulion, partiami wkładaj do niego zamarynowane wcześniej w solance mięso i każdy kawałek gotuj przez minutę od zawrzenia wody. Sparzone mięso włóż do miski, lekko posól i szczodrze posyp pieprzem.
  3. Cebule obierz i pokrój na ćwiartki. Czosnek podziel na pojedyncze ząbki bez obierania.
  4. Garnek rzymski namocz w wodzie przez 15 minut. Przełóż do niego wszystkie kawałki mięsa, przekładając je cebulą i czosnkiem. Wlej do garnka 3/4 szklanki wody. Wstaw do zimnego piekarnika. Włącz urządzenie i nastaw na 180 stopni. Piecz przez 3 godziny. Nie zaglądaj do garnka podczas pieczenia.
  5. Podawaj mięso na stół w garnku, w którym się piekło. Zawartość zachwyci wszystkich. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i dużą porcją surówki z kiszonej kapusty.


Grzegorz Ostrowski (mniammniam.pl)

Komentarze

Nie omieszkam skorzystać z tego przepisu:):):):):):)

alicja7 [2013 /4 /12 7 :56:3]

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka