KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Sałatka makaronowa z tuńczyka i groszku

Dodano: 2017-01-27

Klasyczna sałatka makaronowa z tuńczykiem i zielonym groszkiem jest znana, lubiana, bardzo popularna - trudno się dziwić, bowiem smakuje naprawdę rewelacyjnie.

Sałatka makaronowa z tuńczyka i groszku

20 minut | porcje: 4

25 dag makaronu kokardki (lub innego drobnego)
200g ugotowanego groszku
30ml oliwy
1 czerwona cebula
2 spore pomidory
puszka tuńczyka z oleju w dużych kawałkach (około 20 dag)
4 jajka ugotowane na twardo
60ml oliwy
sok z połowy cytryny
kilka kropel sosu tabasco
30ml wody mineralnej
świeżo zmielony czarny pieprz

  1. Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Kiedy będzie "al dente", wyłącz ogień, do garnka wlej kilka szklanek zimnej wody, zamieszaj. Makaron przełóż do cedzaka, dokładnie opłucz pod strumieniem zimnej wody. Osącz, przełóż do miski, dodaj 2 łyżki oleju, wymieszaj.
  2. Obraną cebulę pokrój na cienkie piórka. Tuńczyka podziel widelcem na kawałki. Pomidory obierz ze skóry (na każdym zrób płytkie nacięcie na krzyż, zalej wrzątkiem, po minucie zciągnij skórę). Pokrój na ćwiartki, usuń sok i nasiona, następnie pokrój na drobną kostkę. Jajka posiekaj na niezbyt drobną kostkę.
  3. Sos przyrządź poprzez dokładne wymieszanie składników. Wszystkie składniki (odłóż 2 łyżki posiekanych pomidorów) przełóż do miski, dodaj sos i delikatnie wymieszaj. Udekoruj kawałkami pomidorów i bazylią. Podawaj od razu.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka