KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Sałatka z makaronu orzo i karmelizowanej cebul

Dodano: 2017-01-27

Sałatka z makaronu orzo z karmelizowaną cebulą i pieczoną papryką to pyszna, lekka kompozycja smaków.

Sałatka  z makaronu orzo i karmelizowanej cebul

40 minut | porcje: 4

25 dag makaronu orzo
4 spore cebule cukrowe
4 czerwone, mocno dojrzałe papryki
150ml oleju roślinnego (ewentualnie trochę więcej)
15g cukru
sól
świeżo zmielony pieprz
15g miodu
15ml octu winnego
45ml oliwy
  1. Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Kiedy będzie "al dente", wyłącz ogień, do garnka wlej kilka szklanek zimnej wody, zamieszaj. Makaron przełóż do cedzaka, dokładnie opłucz pod strumieniem zimnej wody. Osącz, przełóż do miski, dodaj 2 łyżki oleju, wymieszaj.
  2. Cebulę obierz i pokrój na niezbyt cienkie półplasterki. W dużej patelni rozgrzej 8 łyżek oleju, wrzuć cebulę i często mieszając smaż na średnim ogniu 3-4 minuty, aż się lekko zeszkli (jeśli oleju będzie za mało, by pokrył całą cebulę, dodaj go jeszcze trochę). Do patelni dolej pół szklanki wody, przykryj, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 15 minut.
  3. Kiedy cebula całkowicie zmięknie, odkryj patelnie i smaż ją często mieszając (10-12 minut) na średnim ogniu, aż stanie się lekką brązowa, dodaj wtedy cukier, wymieszaj i smaż jeszcze kilka chwil na dużym ogniu, aż cukier zacznie się karmelizować. Cebulę przełóż z patelni łyżką cedzakową (by pozbyć się nadmiaru tłuszczu) do miseczki.
  4. Papryki pokrój na ćwiartki, usuń nasiona i białe błonki. Ułóż skórą do góry na blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (najlepiej nastawionego na "grill") i piecz około 20-30 minut aż skóra będzie prawie cała czarna. Wyjmij papryki z pieca i od razu umieść w hermetycznym pojemniku, (może to być również woreczek foliowy) na kilka minut. Po wyjęciu z naczynia lub woreczka, usuń spaloną skórę pomagając sobie nożem. Resztki skóry, które się przyklejają do obranych kawałków i rąk należy spłukać pod strumieniem bieżącej wody.
  5. Papryki pokrój na paski. Wymieszaj składniki marynaty, dodaj do papryki, odstaw na 20 minut. Wszystkie składniki (papryki razem z marynatą) przełóż do miski i wymieszaj. Podawaj w temperaturze pokojowej.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka