Sałatka z makaronu i pieczonych warzyw idealna jest do pudełka na drugie śniadanie. Do tego jest fit - lekka, zdrowa, apetycznie kolorowa. Ma mnóstwo witamin oraz błonnika.
90 minut | porcje: 6-8
500 g pełnoziarnistego makaronu penne (ale możesz użyć makaronu o dowolnym kształcie)
400-500 g cukinii
350-400 g bakłażanu
2 czerwone papryki, mocno dojrzałe
1 główka czosnku
16 pomidorków koktajlowych
100 g sera feta
120 g czarnych oliwek (mogą być też zielone)
sok z połowy cytryny
60 ml oliwy
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
listki świeżej bazylii
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
Pokrój fetę na kostkę o boku 1 cm. Umyj cukinie i bakłażan i pokrój na półplastry o grubości ok. 1 cm. Czosnek podziel na pojedyncze ząbki. Pokrojone warzywa przełóż do blachy spryskanej oliwą, lekko posól. Pomiędzy kawałki cukinii i bakłażana wkładaj ząbki czosnku. Obok połóż całe papryki na kawałkach folii aluminiowej (takiej wielkości, by można je było owinąć wokół papryki do pieczenia). Wstaw do piekarnika, piecz 25-30 minut, aż warzywa zaczną się rumienić na brzegach. wyjmij z piekarnika, odstaw do odparowania na 10 minut, po czym wstaw ponownie do gorącego piekarnika i piecz, aż skóra na papryce będzie praktycznie cała czarna.
Ugotuj makaron. Zagotuj 4 litry osolonej wody, wsyp makaron, wymieszaj, pozostaw do wrzenia. Przykryj, zgaś ogień, pozostaw pod przykryciem na 12 minut. Po tym czasie odcedź i przelej dokładnie zimną wodą.
Wyjmij blachę z piekarnika, owiń paprykę we folię aluminiową, odstaw na kilka minut. Odwiń z folii, usuń skórę oraz nasiona, pokrój na kawałki o boku 1 cm. Pomidorki pokrój na połówki.
Przełóż do miski makaron, warzywa, pomidorki i oliwki. Spryskaj oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Na sałatce rozłóż fetę i udekoruj listkami bazylii.
Ciasto na pizzę i inne ciasta są przepyszne. Zarówno struktura, jak i smak jest lepszy niż ze "zwykłej" mąki. wydaje się, że ciasto nie nasiąka pod wpływem sosu i innych dodatków.
Ostatnie opinie o produktach
Mleczko kokosowe UHT w kartonie (250 ml) - Real THAI
Uwielbiam potrawy z mleczkiem kokosowym, stąd nieobiektywnie oceniam wysoko. Mleczko to ma dobry skład !
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 0 Nuvola 1kg - Caputo
Ciasto na pizzę i inne ciasta są przepyszne. Zarówno struktura, jak i smak jest lepszy niż ze "zwykłej" mąki. wydaje się, że ciasto nie nasiąka pod wpływem sosu i innych dodatków.
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 00 Pasticceria 1 kg Caputo
Nie wyobrażam sobie pizzy domowej bez tej mąki. Wychodzi idealnie chrupiąca.
marta-mp17@o2.pl
Świeczka na tort „3” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek