KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Karkówka w sosie z czerwonej cebuli i żurawin

Dodano: 2017-01-17

Karkówka w sosie z czerwonej cebuli i żurawin, jest długo pieczona, dzięki czemu ma wyjątkowy smak.

Karkówka w sosie z czerwonej cebuli i żurawin

150 minut | porcje: 4-6

1 kg karkówki
1 kg czerwonej cebuli
10 dag suszonych żurawin
30ml oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
kilka gałązek świeżego tymianku

  1. Piekarnik rozgrzej do 230 stopni.
  2. Obraną cebulę pokrój na plastry o grubości około 1/2 cm.
  3. Karkówkę pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości 2 cm. Lekko oprósz solą i pieprzem.
  4. Mięso włóż do spryskanej tłuszczem nieprzywieralnej formy - jeśli się nie mieści jedną warstwą, ułóż ją na zakładkę.
  5. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut, wyjmij, mięso przewróć na drugą stroną i piecz następne 10 minut.
  6. Kiedy mięso się piecze, na patelni silnie rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż na największym ogniu ciągle mieszając przez 4-5 minut, aż zacznie się szklić. Wlej szklankę wody, dodaj żurwiny, wymieszaj i duś, aż mięso się podpiecze.
  7. Uduszoną cebulę z żurawinami dodaj do mięsa, upychając ją pomiędzy kawałki. Rozłóż gałązki tymianku (lub posyp suszonym). Przykryj folią aluminiową (tak, by para mogła się wydobywać szparami po bokach) i wstaw ponownie do piekarnika nagrzanego tym razem do 140 stopni. Piecz przez 2 godziny.
  8. I wiesz co? Nie zaglądaj tam przez ten czas :) Najlepiej idź na spacer lub przeczytaj dobrą książkę, ale spacer jest lepszy, bo będzie tak ładnie pachnieć, że będzie trudno wytrzymać :)
  9. Danie podawaj z tłuczonymi ziemniaki i mnóstwem zielonej sałaty doprawionej delikatnym wineretem.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka