Bardzo przydatny w kuchni, w której dba się o kaloryczność potraw - dzięki niemu można szybko i łatwo usunąć tłuszcz z zup, sosów i bulionów.
Aby usunąć tłuszcz, należy wlać do szklanego dzbanka tłusty płyn, chwilę odczekać, aż tłuszcz i płyn się rozwarstwią. Wtedy za pomocą nisko umieszczonej szyjce można odlać płyn bez tłuszczu.
Dzbanek dzięki swej konstrukcji pozwala na oddzielanie tłuszcz od niewielkich ilości płynu.
Pokrywka dzbanka jest jednocześnie sitkiem, które wstępnie oczyszcza płyn, dzięki czemu można usunąć z niego także kawałki warzyw, mięsa lub ryb. Do naczynia można wlewać gorące płyny - sitko jest wykonane z nierdzewnej stali odpornej na wysokie temperatury.
Duży, wygodny uchwyt sprawia, że nawet napełniony dzbanek trzyma się pewnie i bezpiecznie. Na ściance dzbanka jest umieszczona czytelna podziałka.
Ciasto na pizzę i inne ciasta są przepyszne. Zarówno struktura, jak i smak jest lepszy niż ze "zwykłej" mąki. wydaje się, że ciasto nie nasiąka pod wpływem sosu i innych dodatków.
Opinie o :
Szklany oddzielacz do tłuszczu - Kuchenprofi
tego mi w kuchni brakuje :sad:
stella376 [2011 /11 /11 18 :14:42]