KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Sałatka z pieczonego kalafiora z dwoma posypkami

Dodano: 2017-01-16

Sałatka z pieczonego kalafiora z dwoma posypkami

30 minut | Porcje: 4-6

1 spory kalafior
45 ml oleju (najlepiej z pestek winogron)
15 g mieszanki suszonych pomidorów, chilli i oregano
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
65 g szklanki oliwek
100 g sera feta
3 pomidory średniej wielkości
15 ml oliwy
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
1 g cukru
2 dojrzałe awokado
1/2 średniej wielkości białej cukrowej cebuli (lub czerwonej)
15 ml oliwy
sok z połowy cytryny
sól
świeżo zmielony czarny pieprz


  1. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
  2. Przygotuj kalafior: umyj go i osusz, pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm, następnie podziel na mniejsze kawałki. Wyłóż na posmarowaną 15 ml oleju blachę. Spryskaj 15 ml oleju, obsyp mieszanką przypraw, solą i pieprzem. Piecz 15-20 minut, aż zmięknie i zacznie przypalać się na brzegach.
  3. Przygotuj posypki. Pomidorowa: pokrój pomidory na ósemki, usuń nasiona i sok, a następnie pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem, cukrem. Dodaj oliwę i listki bazylii. Z awokado: obierz awokado i pokrój w drobną kostkę, od razu spryskaj sokiem z cytryny. Cebulę drobno posiekaj, dodaj oliwę, sól i pieprz. Wymieszaj.
  4. Upieczonego kalafiora przełóż do miski, dodaj oliwki i ser pokruszony na małe kawałki. Spryskaj 15 ml oleju. podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Posypki podawaj w oddzielnych miseczkach.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka