KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Czerwone ciasto

Dodano: 2016-01-15

Szybkie i bardzo proste, a takie odświętne. Na spodzie wilgotne i czekoladowe w smaku ciasto "red velvet". I choć czekoladowe to jednak czerwone. Wierzch zaś to pyszny sernik. Połączenie dwóch wielkich miłości - czekolady i sernika :) To ciasto idealne, by uświętnić wiele okazji. A nie trzeba się wiele napracować by je zrobić. Za to warto upiec je w foremce w kształcie serca :)



60 minut | Porcja: forma o średnicy 23 cm

Czerwone ciasto


ciasto red velvet:
125 g masła
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić pastą waniliową lub cukrem z prawdziwą wanilią, ale w tym cieście lepszy jest ekstrakt)
1/4 szklanki kakao (oryginalne, ciemne kakao)
szczypta soli
1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego (w żelu lub paście)
1 łyżeczka octu winnego (lub jabłkowego)
2 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich (można pominąć)

warstwa sernikowa:
230 g serka śmietankowego (takiego 3-krotnie ucieranego, do serników)
1/4 szklanki cukru
1 jajko
1/8 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  1. Wszystkie składniki ciasta powinny się ogrzać w temperaturze pokojowej co najmniej godzinę przed pieczeniem
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
  3. Przygotować formę w kształcie serca lub inna ulubioną. Formę lekko wysmarową masłem lub użyć tłuszczu w sprayu (np. Wilton).
  4. W rondelku rozpuścić masło, a następnie przelać do dużej miski. Dodawać do niego w kolejności: cukier, ekstrakt waniliowy, kakao, sól, barwnik i ocet. Po każdym składniku utrzeć, tak aby otrzymać jednolitą masę, ale nie ucierać zbyt długo.
  5. Do niedużej miseczki wbićjajka i lekko roztrzepać, dodać do ciasta i wymieszać.
  6. Stopniowo dodawać mąkę, mieszając delikatnie. Odłożyć do miseczki 1/4 szklanki ciasta. Do reszty dodać orzechy i wymieszać szpatułą, przełożyć ciasto do przygotowanej formy.
  7. W niedużej misce połączyć serek, cukier, jajko i ekstrakt waniliowy. Wymieszać używając miksera lub trzepaczki.
  8. Masę serową delikatnie wyłożyć na ciasto w formie. Rozłożyć resztę ciasta red velvet małymi porcjami na masie serowej. Korzystając z wykałaczki zrobić wzorki.
  9. Wstawić do piekarnika na ok. 30 minut.
  10. Gotowe ciasto wyjąć na kratkę do studzenia ciasta i pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.


Rada: masę serową trzeba zrobić szybko, żeby odłożone ciasto red velvet, za bardzo stężało, bo będzie je trudno rozprowadzić na masie serowej. Warto podgrzać je wtedy delikatnie na bardzo małym gazie lub w kuchence mikrofalowej. Tak, żeby uzyskało delikatnie płynną konsystencję.

Produkty, którzy przydadzą Ci się do upieczenia tego ciasta:

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka