KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Pyszny makowiec bez wyrzutów sumiena

Dodano: 2015-12-21

Pyszny makowiec, w którym nie ma, ani mąki, ani cukru. Mąka została zastąpiona mielonymi orzechami, a cukier ksylitolem. Jest pełen witamin, minerałów i dobrych tłuszczy, w jakie bogate są orzechy i mak. Smakuje obłędnie. Może być wybornym deserem, może być zdrową przekąską. Można go nawet zjeść na śniadanie, bo orzechy i jajka dadzą niezłego kopa energetycznego. A przede wszystkim nasz makowiec poleca się na świąteczny stół.

Porcja: na formę o wymiarach 23x33 cm

Makowiec bezglutenowy oraz bez cukru z lukrem z pudru kokosowego

250 g mąki makowej (możemy też zmielić suszony mak)
150 g ksylitolu (możemy użyć cukru)
8 jajek
3 łyżki mąki z orzechów włoskich (mogą być miałko zmielone orzechy)
3 łyżki mąki migdałowej (mągą być miałko zmielon migdały)
3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
3 łyżki posiekanych migdałów
1 łyżeczka pasty waniliowej (może być ekstrakt lub ziarenka z 1/2 laski wanilii)
1/2 łyżeczki esencji migdałowej (nie aromatu, jeśli nie masz to pomiń)
1/4 szklanki rodzynek
2 łyżki skórki startej z pomarańczy (to ok. 1 średniej wielkości pomarańczy)


lukier:
5 łyżek mleczka kokosowego w proszku (możemy zmielić wysuszone wiórki kokosowe)
3-4 łyżeczki mleka roślinnego (sojowego, migdałowego, ryżowego lub kokosowego)
  1. Mąke makową należy zalać wrzątkiem, tak żeby woda dokładnie ją przykryła. Odstawić do całkowitego ostygnięcia na 1,5 do 2 godzin. Następnie dobrze osącz na sitku.
  2. Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut, a następnie odcedzić.
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
  4. Rozdzielić żółtka od białek. Białka zachować na później. Żółtka utrzyeć z erytrolem aż zrobią się białe.
  5. Do masy jajecznej dodać mak i dobrze wymieszać. Wsypać mąkę migdałową i orzechową, a także posiekane orzechy i migdały, startą skórkę z pomarańczy, pastę waniliową i esencję migdałową. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem.
  6. Następnie dodać odsączone rodzynki i wymieszać łyżką lub szpatułą.
  7. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać całą do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułą, najlepiej ruchem od dołu miski.
  8. Masę przełożyć do prostokątnej formy (23 x 33 cm) lub tortownicy (o średnicy 23-26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut.
  9. Wystudzić w formie i przygotować lukier.
  10. Na lukier należy rozetrzeć puder kokosowy z "mlekiem" roślinnym. Dodać najpierw 3 łyżeczki mleka, a jeśli lukier wyda się zbyt gęsty dodać kolejną łyżeczkę. Gotowym lukrem od razu udekorować makowiec.


Produkty, które przydadzą Ci się do upieczenia tego makowca:

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka