KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Ciasto krajanka ze wszystkim co najlepsze - karmelem, orzechami, czekoladą i kokosem :)

Dodano: 2015-12-17

Gdy czas goni i sił coraz mniej można zrobić takie świąteczne ciasto. Robi się je szybciej niż piekarnik zdąży się rozgrzać. A to nie koniec jego zalet. Każdy znajdzie w nim coś dla siebie - czekoladę, karmel, orzechy, kokos, kruszonka. Odświętne, a takie szybkie i łatwe :)


60 minut | Porcje: forma 33 x 23 cm

Ciasto krajanka ze wszystkim co najlepsze - karmelem, orzechami, czekoladą i kokosem :)

ciasto:
125 g miękkiego masła
60 g serka kremowego (typu philadelphia)
1 szklanka brązowego cukru (można użyć 3/4 szklanki białego)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo startego cynamonu
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1 jajko
2 łyżeczki pasty waniliowej
2 1/2 szklanki mąki pszennej

nadzienie:
1 1/2 szklanki ciemnej czekolady (może być mleczna)
1 1/2 szklanki pokrojonych krówek
1 puszka skondensowanego słodzonego mleka
1 szklanka płatków kokosowych
1 szklanka orzechów włoskich


  1. Przygotowanie ciasta: w dużej misce utrzeć mikserem masło oraz serek kremowy, aż się dobrze połączą.
  2. Dodać brązowy cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę. Dokładnie połączyć z masłem i serkiem. Dodać jajko oraz pastę waniliową, miksować na najwyższych obrotach do połączenia składników. Stopniowo dosypywać mąkę. Jeśli mikser jest dosyć słaby to pod koniec można wymieszać ciasto łyżką drewnianą lub szpatułą.
  3. Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza. Formę 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. 3/4 ciasta ułóż w formie i lekko docisnąć. Piec przez 15 minut aż spód lekko zbrązowieje.
  5. Czekoladę grubo posiekać, krówki pokroić na 3-4 kawałki. W dużej misce wymieszać czekoladę, krówki, płatki kokosowe, orzechy oraz mleko skondensowane. Wszystko wyłożyć na podpieczony spód.
  6. Resztę ciasta porwać na drobne okruszki i posypać nimi wierzch.
  7. Piec ok. 20 minut aż wierzch lekko zbrązowieje. Ciasto wystudzić w formie na kratce do studzenia.
  8. Korzystając z papieru należy podważyć ciasto i wyjąć z formy. Pokroić na kwadraty.


Jeżeli nie przepadacie za kokosem można go zamienić na płatki migdałowe.

Produkty, które przydadzą Ci się do upieczenia tego ciasta:

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka