KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Strucla Dresden Stollen z marcepanem

Dodano: 2015-12-07

Choć to strucla o niemieckich korzeniach to warto ją zaprosić na świąteczny stół. Wspaniałe drożdżowe ciasto, a w środku same dobrocie - marcepan, macerowane w brendy owoce i słodkie migdały. A po upieczeniu koniecznie cukier puder, który obsypie struclę, jak śnieg konary drzew :)


180 minut | Porcje: 8-12

Strucla Dresden Stollen z marcepanem


6 szklanek mąki
łyżka świeżych drożdży
1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
3/4 szklanki cukru
3 jajka
12 dag masła
1 płaska łyżeczka soli
1 szklanka rodzynek
1 szklanka obranych migdałów
1 szklanka suszonych żurawin
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3/4 szklanki brandy
30 dag gotowej masy marcepanowej


masło do posmarowania ciasta
cukier puder do posypania
  1. Najlepiej zacząć od przygotowania bakalii. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i odcedzić na sitku. Wymieszać z żurawiną i zalać brandy, odstawić owoce do nasiąknięcia (można to zrobić nawet w noc poprzedzającą pieczenie). Migdały grubo posiekać.
  2. Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć w ciepłym mleku, dosypać 1 szklankę mąki. Wszystko wymieszać widelcem, żeby nie było grudek i zostawic pod przykryciem do wyrośnięcia. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.
  3. Bakalie Wymieszać z łyżką mąki (jeśli rodzynki i żurawiny nie wchłonęły całej brandy - najpierw należy je odcedzić).
  4. Przy pomocy miksera ręcznego lub robota utrzeć masło do białości. Stale ucierając dodawać powoli cukier i po jednym jajku. Gdy masa będzie lśniąca, a cukier się rozpuści, dodać bakalie, sól, mąkę i zaczyn. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (można to też robić dłońmi).
  5. Ciasto zostawić w misce, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swą objętość.
  6. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóżyć je na posypaną mąką stolnicę i podzielić na dwie części. Z każdej uformować w podłużny placek, posmarować masłem. Masę marcepanować rowałkować, podzielić na pół i rozłożyć na przygotowanych plackach. Złożyć wzdłuż, mniej więcej 1/3 szerokości (brzegi złożonego ciasta powinny na siebie zachodzić). Wierzch złożonej części również posmarować masłem. Placki przełożyć na natłuszczoną blachę do pieczenia i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
  7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 30 - 40 minut.
  8. Jeszcze ciepłe ponownie posmarować masłem i posypać cukrem pudrem.


Produkty, które przydadzą Ci się do upieczenia tej strucli:

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka