KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Smażony makaron z warzywami i sosem ostrygowym

Dodano: 2009-10-08

Chrupkie warzywa i delikatny makaron, zanurzone w aromatycznym sosie to danie bardzo uniwersalne i łatwe w przygotowaniu. Sos ostrygowy wzmacnia jego smak, a kiełki dodają świeżości.

Smażony makaron z warzywami i sosem ostrygowym

SKŁADNIKI:
• 1 średni por (około 20 dag)
• 3 ząbki czosnku
• 4 łyżki oleju (najlepiej słonecznikowego)
• garść kiełków sojowych

SOS:
• 2 łyzki sosu ostrygowego
• 3 łyżki jasnego sosu sojowego
• 1 łyzka gotowego, ostrego sosu chilli
• 1 łyżeczka cukru
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1 łyzka oleju sezamowego
• 1 szklanka bulionu warzywnego
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• ewentualnie szczypta soli

DO PODANIA:
• spora garść kiełków (najlepiej słonecznikowych)
   
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Makaron zalej wrzątkiem i odstaw na minutę, następnie odcedź i przelej zimną wodą.
2. Obraną marchewkę pokrój na słupki. Pora pokrój na cienkie paski, cebulę w piórka, czosnek w cienkie plasterki.
3. Grzyby mun zalej wrzątkiem i gotuj na średnim ogniu 10 minut, odcedź, przestudź, pokrój na paski.
4. Wymieszaj wszystkie składniki sosu.
5. W woku lub dużej patelni silnie rozgrzej olej (aż prawie zacznie dymić), włóż marchewkę, smaż przez minutę, cały czas mieszając, dodaj pora, groszek, cebulę i czosnek. Smaż na sporym ogniu przez pół minuty, wlej pół szklanki wody i gotuj, aż woda całkowicie odparuje (nie przerywając mieszania). Dodaj sos, grzyby mun i makaron, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą chrupkie i miękkie. Dodaj kiełki sojowe i jeszcze raz wymieszaj.

6. Wyłóż na talerze, udekoruj kiełkami. Podawaj w towarzystwie soczystej sałatki.



Grzegorz Ostrowski (mniammniam.pl)

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka