KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Rustykalna tarta z jabłkami i świeżo startym cynamonem

Dodano: 2012-10-02

To ósmy cud świata :) Dlaczego? A dlatego, że jest arcyproste w przygotowaniu, wielce przepyszne i wspaniale wygląda :) Nie ma wad. No, może jedną - błyskawicznie znika z talerzyków, bo po prostu nie można się mu oprzeć.
Lekko podpieczone jabłka, intensywny aromat cynamonu (koniecznie użyj świeżo startego - ten to dopiero ma aromat), waniliowe, cienkie ciasto - czyż to nie brzmi zachęcająco?



45 minut | bardzo łatwe | porcje: 6-8

kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki pszennej mąki (25 dag) 10 dag zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem waniliowym) 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%) 3 łyżki cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie: 2 twarde jabłka (o łącznej wadze około 3/4 kg) pół cytryny 1/2 szklanki cukru cynamon (najlepszy jest świeżo starty)

Produkty, którzy przydadzą Ci się do upieczenia szarlotki:
  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Płaską blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Obrane jabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, pokrój na cienkie plastry. Od razu spryskaj sokiem z cytryny. Posyp cukrem i świeżo startym cynamonem, wymieszaj, odstaw na bok.
  3. Żółtka rozbełtaj w małej miseczce. Przelej do szklanki, odrobinę zostaw w miseczce. Do szklanki z żółtkami dodaj śmietanę i pastę waniliową.
  4. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodaj cukier i sól. Dodaj masło i posiekaj je z mąką na małe kawałki (najłatwiej i najszybciej zrobisz to za pomocą specjalnego siekacza). Zrób zagłębienie i wlej mieszaninę żółtek ze śmietaną. Szybko wyrób gładkie ciasto.
  5. Ciasto, podsypując mąką, rozwałkuj na cienki placek (3-4 mm), nawiń na wałek i przenieś na papier na blasze.
  6. Na ciasto wyłóż jabłka, zostawiając około 10 cm wolnych brzegów. Zawiń je, robiąc zakładki, posmaruj je żółtkiem.
  7. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 20-30 minut, aż ciasto się pięknie zrumieni.
  8. Podawaj na zimno lub gorąco.
Przydatne produkty do tego przepisu

Komentarze

wygląda apetycznie i jest prosta w przygotowanie smakuje jak kawałek nieba :up::up::up:

wawuz312 [2012 /11 /25 12 :8:0]

:-) zniknęło nim się obejrzałam! Pycha! Łatwe i błyskawiczne w przygotowaniu.

demeszka [2012 /11 /23 22 :1:4]

Kwintesencja rustykalnej tarty. Pyszności!

cassyandra [2012 /10 /24 0 :56:31]

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka