KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Tarta z boczkiem i szczypiorkiem

Dodano: 2012-08-09

Pyszna, prosta i niespecjalnie dietetyczna tarta :) W cieplejsze dni jej kawałek może stanowić główne danie obiadowe, w zimniejsze świetnie będzie smakować na kolację. Najlepiej smakuje z dużą porcją sałaty z sosem winegret. Smakuje świetnie zarówno na gorąco jak i na zimno, ale kto by tam czekał, aż wystygnie...






35 minut | łatwe | porcje: 6-8 | tanie danie

Do przygotowania tarty przydadzą Ci się:

kruche ciasto:
1 i 1/3 szklanki pszennej mąki (20 dag)
10 dag zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany (18%)
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

nadzienie:
30 dag wędzonego chudego boczku
2 łyżki oleju
4 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 czubate łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

  1. Boczek pokrój na drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj boczek i smaż na średnim ogniu często mieszając, aż zrobi się chrupiący. Przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  3. W miseczce dokładnie wymieszaj jajka ze śmietaną, szczypiorkiem, natką, gałką, solę i pieprzem.
  4. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  5. Żółtko wymieszaj ze śmietaną.
  6. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodaj cukier i sól. Dodaj masło i posiekaj je z mąką na małe kawałki (najłatwiej i najszybciej zrobisz to za pomocą specjalnego siekacza). Zrób zagłębienie i wlej mieszaninę żółtka ze śmietaną. Szybko wyrób gładkie ciasto.
  7. Ciasto, podsypując mąką, rozwałkuj na cienki placek (3-4 mm), nawiń na wałek i przenieś na formę. Odetnij nadmiar ciast, zrób widelcem kilka nakłuć. Ułóż papier wsyp kuleczki do pieczenia (możesz je zastąpić fasolą lub piec ciasto bez obciążenia) i wstaw do gorącego piekarnika na 8-12 minut - kiedy brzegi zaczną się złocić, wyjmij ciasto, usuń kuleczki (uważaj, będą gorące) i papier.
  8. Na ciasto wyłóż boczek, zalej wcześniej przygotowaną mieszaniną jajeczno-śmietanową. Wstaw do gorącego piekarnika na 10-15 minut, aż brzegi się zarumienią, a masa całkowicie stężeje.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka