KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Jak upiec kruchą tartę?

Dodano: 2012-08-07

Tajemnica udanej tarty to szybka praca i... zimno.






Klasyczne przepisy na tartę doskonałą polecają jej wykonywanie na marmurowym blacie (ma to do siebie, że jest zimny), lub w przypadku jego braku oziębienie stolnicy poprzez postawienie na niej na kilka minut miski z lodowatą wodą.
Kruche, cienkie ciasto tartowe wspaniale pasuje do słodkiego nadzienia - owoców i kremów na bazie jajek i śmietanki.
Przepisów na kruche ciasto jest sporo. To najczęściej 1 część tłuszczu i 2 części mąki oraz żółtka, woda lub śmietana w takiej ilości, by dało się wszystkie składniki razem połączyć.
Ja zawsze dodaję jeszcze żółtka, które wzbogacają ciasto i przede wszystkim nadają mu ładny, żółty kolor.
By ciasto miało bogaty, lekko śmietankowy smak, do jego przygotowania zawsze używajmy świeżego masła, a nie margaryny.


Tarta z malinami, budyniem waniliowym i galaretką cytrynową

Tarta z borówkami i galaretką jogurtową

Pikantna tarta z serami i suszoną żurawiną


Dwa do jednego, czyli składniki
Proporcje składników na standardową formę tartową o średnicy 28 cm są następujące: 1,5 szklanki mąki (24 dag), 12 dag zimnego masła, 2 żółtka i 2-3 łyżki zimnej śmietany lub wody (tyle, by dało się zagnieść ciasto), szczypta soli i, jeśli to słodka tarta, dodatkowo 2 czubate łyżki cukru oraz wanilia lub ekstrakt.
Gwarancją efektu będzie oziębienie wszystkich składników przed ich użyciem.

Szybko i łatwo!
Mąkę przesiej na stolnicę i dodaj masło. Posiekaj je nożem lub jeszcze lepiej specjalnym siekaczem, aż będzie w małych kawałeczkach, następnie zrób zagłębienie, dodaj żółtka i śmietanę i szybko zagnieć. Ciasto powinno być raczej miękkie, ale zwarte.
Tak przygotowaną masę uformuj w spłaszczoną kulę, zawiń w folię i wstaw do zamrażalnika na 20 minut.

Po przerwie
Zmrożone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkowuj na lekko posypanej mąką stolnicy (świetnie do tego nadają się nieprzywierające stolnice silikonowe). Owiń nim wałek i przenieś do formy.
Zwisające kawałki ciasto odetnij - wykorzystaj je do dekoracji, lub upiecz z nich małe ciasteczka.
Ciasto w formie nakłuj kilka razy widelcem. Wyłóż papierem i rozsyp kuleczki do pieczenia - dzięki nim ciasto się nie wybrzuszy.
Tartę, przed nałożeniem nadzienia, piecz 8-12 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni - powinna się lekko zrumienić.
Żeby podpieczone ciasto nie rozmiękło pod wpływem nadzienia, przed jego nałożeniem można je posmarować roztrzepanym białkiem jajka.
Tartę z nadzieniem piecz następnie około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Jeśli zaś tarta będzie nadziewana po upieczeniu - np. owocami i galaretką, piecz ją do zezłocenia, wystudź i dopiero nałóż nadzienie.

Lenistwo popłaca
Jeśli lubisz tarty przygotowuj za jednym razem kilka porcji ciasta i po jego zagnieceniu rozwałkowuj, włóż do jednorazowych foremek aluminiowych i zamróź. W zamrażalniku kruche ciasto może leżakować kilka tygodni. Następnie wystarczy je wyjąć, trochę rozmrozić i po kilku minutach można je piec.

Forma do tarty z ceramicznym talerzem czerwona - Lekue

Mieszadło - siekacz do wyrabiania ciasta kruchego - Cuisipro

Ceramiczne kuleczki do pieczenia - Patisse

Komentarze

Do tego zestawu proponuje także skrobkę i nóż do ciasta i wtedy będzie już wszystko

gozdawa [2012 /8 /8 8 :52:9]

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka