KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Aromatyczna zupa z soczewicy

Dodano: 2012-07-02

Niezwykle prosta w przygotowaniu przepyszna zupa na każdą porę roku. Pachnie smakowicie bukietem przypraw, w którym niebagatelną rolę gra kmin rzymski. Jest gęsta, sycąca i rozgrzewająca. Poza swoimi walorami smakowymi zupa ma mnóstwo cennych składników odżywczych oraz nie jest kaloryczna.



25 minut | bardzo łatwe | porcje: 4-6 | tanie danie

1 szklanka czerwonej soczewicy
4 ziemniaki średniej wielkości
5 szklanek bulionu warzywnego (w ostateczności może być z kostki)
1 spora cebula
4 łyżki masła klarowanego ghee
3 ząbki czosnku
szczypta kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
szczypta pieprzu cayenne
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

  1. Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę. Ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki. Obrane i umyte ziemniaki pokrój na kostkę o boku 1 cm. Soczewicę przepłucz na sicie pod bieżącą wodą.
  2. W garnku rozgrzej masło ghee, dodaj cebulę, lekko posól i smaż na średnim ogniu często mieszając, aż się zeszkli - zazwyczaj trwa to od 4 do 6 minut.
  3. Do cebuli dodaj czosnek, kmin, kolendrę oraz pieprz cayenne. Smaż przez chwilę nie przerywając mieszania.
  4. Do garnka wlej bulion, doprowadź do wrzenia. Dodaj soczewicę i gotuj na średnim ogniu 5-10 minut, aż soczewica zacznie być miękka. Dodaj ziemniaki i gotuj zupę z nimi, aż będą miękkie - nie zapomnij o bardzo częstym mieszaniu - zupa będzie się robić gęsta (soczewica zacznie się rozpadać) i łatwo wtedy może się przypalić.
  5. Garnek zdejmij z ognia. Zupę dopraw solą i pieprzem, dodaj natkę i wymieszaj. Podawaj gorącą.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka