KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Kurczak w mole

Dodano: 2012-06-22

Bardzo aromatyczny sposób na kurczaka. Sos mole to tradycyjny sos meksykański, którego bazą jest kakao. Ale wcale nie smakuje jak czekolada :) Ma bogaty, bardzo korzenny smak. Warto spróbować, bo to rzecz oryginalna i pyszna.

2 godziny | bardzo łatwe | porcje: 6-8

1 kurczak o wadze około 1 i 1/2 kg (można też użyć różnych kawałków kurczaka)
przyprawa do kurczaka (polecam pikantną przyprawę z Manufaktury Smaku)
2 łyżki gotowego sosu mole
4 cebule
4 łyżki masła ghee (można zastąpić olejem)
sól

do podania:
listki świeżej kolendry (można zastąpić pietruszką)

  1. Umytego i osuszonego kurczaka natrzyj przyprawą i odstaw na godzinę w pokojowej temperaturze.
  2. Kurczaka upiecz w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) przez 90 minut w temperaturze 160 stopni. Wyjmij, odstaw do przestudzenia.
  3. Oddziel mięso od kości i pokrój na niezbyt małe kawałki.
  4. Obraną cebulę pokrój na cienkie piórka.
  5. W dużej patelni rozgrzej masło ghee, dodaj cebulę, lekko ją posól i smaż na średnim ogniu często mieszając aż się zeszkli. Dodaj mięso, sos mole, 1/2 szklanki wody i smaż mieszając przez 2-3 minuty.
  6. Danie dopraw solą. Udekoruj listkami kolendry. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko lub z cienkimi pszennymi plackami.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka