KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Czerwone muffiny z czerwonymi żurawinami

Dodano: 2011-09-02

Ich kolor zadziwia, a smak zachwyca :) Są bardzo czerwone, są bardzo wesołe. Kwaskowate żurawiny nadają im soczystości i lekkości.



35 minut bardzo łatwe porcje: 12 muffinów

składniki sypkie:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka suszonych żurawin (około 150 g)
sok z połowy cytryny

składniki mokre:
2 jajka
3/4 szklanki mleka
10 dag roztopionego masła
1/2 łyżki ekstraktu waniliowego (można zastąpić 1 łyżką cukru z prawdziwą wanilią)
1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
  1. Żurawiny zalej sokiem cytrynowym, odstaw na kilka minut, kilka razy zamieszaj.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłóż papilotkami (ewentualnie wysmaruj masłem lub spryskaj tłuszczem do pieczenia).
  3. W misce wymieszaj wszystkie składniki suche razem z żurawinami i sokiem cytrynowym.
  4. W drugiej misce roztrzep jajka z mlekiem oraz aromatem i ekstraktem i barwnikiem. Dodaj powoli roztopione masło i energicznie wymieszaj. Dodaj mieszaninę do składników sypkich i wymieszaj - masa nie powinna być bardzo jednorodna.
  5. Ciastem napełnij papilotki włożone do gniazd w blasze aż do ich brzegów (muffiny ładnie wyrosną i będą miały "czapeczki").
  6. Wstaw do piekarnika na 25 minut.


Grzegorz Ostrowski (mniammniam.pl)

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka