KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Maślane muffiny z borówkami amerykańskimi z maślaną kruszonką

Dodano: 2011-08-30

Mają maślany smak, są mięciutkie i soczyste dzięki borówkom. Krucha, bardzo maślana kruszonka bardzo przyjemnie łączy się z delikatnym, aromatycznym wnętrzem o delikatnym, maślano-waniliowym smaku przełamanym kwaskowatymi borówkami. Doskonałe do popołudniowej herbaty lub na... na weekendowe, leniwe śniadanie - ich przygotowanie nie trwa dłużej niż 10 minut, a pieczenie tylko 25 minut. Te ciastka można zrobić z dziećmi, bo nie trzeba nic miksować ani kroić. Są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Warto do nich użyć papilotek, bo borówki podczas pieczenia puszczają mnóstwo soku i mogą nieco pobrudzić blachę.



35 minut bardzo łatwe porcje: 12 muffinów

składniki sypkie:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki borówek amerykańskich

składniki mokre:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
10 dag roztopionego masła
1 łyżka aromatu maślanego
1/2 łyżki ekstraktu waniliowego (można zastąpić 1 łyżką cukru z prawdziwą wanilią)

kruszonka:
5 dag zimnego masła w małych kawałkach
1/2 łyżki aromatu maślanego
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłóż papilotkami (ewentualnie wysmaruj masłem lub spryskaj tłuszczem do pieczenia).
  2. Wszystkie składniki kruszonki przełóż do miseczki i szybko zagnieć masę - nie powinna być jednolita, ale powinna być w jednym kawałku. Odłóż do lodówki.
  3. W misce wymieszaj delikatnie - by nie rozgnieść borówek - wszystkie składniki suche.
  4. W drugiej misce roztrzep jajka z mlekiem oraz aromatem i ekstraktem. Dodaj powoli roztopione masło i energicznie wymieszaj. Dodaj mieszaninę do składników sypkich i delikatnie wymieszaj - masa nie powinna być bardzo jednorodna.
  5. Ciastem napełnij papilotki włożone do gniazd w blasze aż do ich brzegów (muffiny ładnie wyrosną i będą miały "czapeczki").
  6. Kruszonkę zetrzyj na grubej tarce na talerzyk i posyp nią każde ciastko.
  7. Wstaw do piekarnika na 25 minut. Muffiny są gotowe, kiedy kruszonka stanie się lekko brązowa, a z piekarnika zacznie wydobywać się zniewalający zapach.
Dodatkowe informacje
Te maślane muffiny można przygotować także z innymi drobnymi owocami: malinami, porzeczkami lub poziomkami. Muffiny nie nadają się do przechowywania, więc należy je zjeść najpóźniej w ciągu kilkunastu godzin od upieczenia, co szczerze mówiąc, nie jest jakimś specjalnym problemem :)

Grzegorz Ostrowski (mniammniam.pl)

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka