KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Tagliatelle z pesto z rukoli

Dodano: 2018-06-15

Pesto to włoski sposób na przechowywanie aromatycznych ziół. Najlepiej jeśli jest ucierane w moździerzu, by wydobyć jak najwięcej smaku. Pesto można zjeść od razu, lub przechować w słoiku. Pasuje do chleba, makaronu, mięsa, sera… co nam wyobraźnia podpowie. To również sposób na prosty, szybki i smaczny obiad...

Tagliatelle z pesto z rukoli

Gotujemy makaron aldente, odcedzamy, dorzucamy pesto i pyszny obiad gotowy.

Z czego można robić pesto?
 
Najbardziej popularne jest genovese, które robione jest z bazylii, czosnku, oliwy, orzeszków piniowych i sera grana padano. Jest niezastąpione do caprese, czyli plastrów pomidora z serem mozzarella.
 
Pesto rosso robi się z dodatkiem suszonych pomidorów. Spróbujcie takie pesto z serem typu brie lub camembert.
 
Moje ulubione pesto, które robię sama jest z… rukoli. To moje popisowe danie, gdy chcę zaimponować swoim gościom. Przepis autorstwa pani Agnieszki Kręglickiej, reastauratoki i wielbicielki włoskiej kuchni, współwłaścicielki kilku restauracji w Warszawie (m.in. Chianti).
  
Składniki pesto:
 
- pół opakowania świeżej rukoli
- garść orzeszków pinii
- 3 ząbki czosnku
- pół szklanki oliwy extra virgin

oprócz tego:
 
- 500 g makaronu (ja używam tagliatelle) – porcja dla 4 osób
- kawałek długo dojrzewającego sera (grana padano lub parmesan)
 
Wszystkie składniki na pesto wrzucamy do blendera i miksujemy na niezbyt gładka masę. Pesto powinno być grudkowate. Ideałem byłoby utrzeć wszystko w moździerzu, ale któż ma na to czas.
 
Gotujemy makaron aldente. Odcedzamy. Przerzucamy z powrotem do garnka. Mieszamy z pesto. Wykładamy na talerze. Pozyskujemy tartym parmezanem. Gotowe.
 
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka