KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Makaron po chłopsku

Dodano: 2017-10-27

Makaron po chłopsku to świetne danie obiadowe, które jest smaczne, proste i szybkie. To także danie sycące, kolorowe i pełne smaków. Jest tu dobra kiełbasa i sporo warzyw. Zielone brokuły, zdrowy kalafior, kolorowe papryki i zaostrzająca smak czerwona cebula. Wszystkie te składniki idealnie komponują się z sosem pomidorowym, tworząc pyszne danie w sam raz na obiad. Makaron po chłopsku to propozycja obiadowa, która świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni.

Makaron po chłopsku


Czas: 40 minut | Porcje: 4-6

4 pęta dobrej kiełbasy z szynki (ok. 50 dag)
20 dag makaronu penne (1/2 opakowania)
1 szklanka wody (250 ml)
1 brokuł
1 mały kalafior
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 cebula czerwona
2 łyżki oleju
2 łyżki przyprawy bałkańskiej (mieszanka papryki, cebuli, soli, cząbru, gorczycy, pieprzu, bazylii)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
szczypta cukru
sól
świeżo mielony czarny pieprz
  1. Makaron ugotować al dente.
  2. Kalafiora podzielić na różyczki. Ugotować na parze (ok. 5 minut) lub w wodzie (ok. 8 minut).
  3. Cebulę pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Obie papryki pokroić w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kiełbasę. Dodać cebulę i smażyć 2-3 minut, aż się zeszkli. Dodać obie papryki. Zalać wodą i dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i przyprawą bałkańską. Gotować na średnim ogniu ok. 10 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
  5. Dodać kalafiora i brokuły. Delikatnie wymieszać. Gotować 4-5 minut.
  6. Na talerze nałożyć porcje makaronu. Na makaron wyłożyć sos z warzywami.
  7. Podawać na gorąco z ulubioną surówką.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka