KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Cukinia w zalewie musztardowej

Dodano: 2017-10-27

Cukinia w zalewie musztardowej to pyszna przekąska, dodatek do obiadu czy sałatki. Przepis na cukinię w musztardzie jest prosty i dość szybki. Zalewa musztardowa z przyprawami idealnie współgra z paskami cukinii, które przechodzą smakami dwóch musztard. W zalewie znajdują się też ziarenka ziela angielskiego, kolorowego pieprzu i liście laurowe.

Cukinia w zalewie musztardowej


Czas: 50 minut | Porcje: 4 słoiki 500 ml

2 i 1/2 kg cukinii
6 szklanek wody (1 i 1/2 litra)
1 i 1/2 szklanki octu spirytusowego 10% (375 ml)
1 szklanka cukru
1 słoiczek musztardy miodowej (ok. 230 g)
3 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu kolorowego (można zastąpić czarnym)
5 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
  1. Do garnka przelać wodę. Dodać cukier i sól. Zagotować.
  2. Zmniejszyć ogień i dodać oba rodzaje musztard i ocet. Dokładnie wymieszać. Zestawić z ognia.
  3. Cukinie umyć, osuszyć i obrać. Pokroić w grube paski.
  4. Paski cukinii układać w słoikach. Do każdego słoika dodać po kilka ziaren ziela angielskiego i kolorowego pieprzu. Słoiki zalać zimną zalewą i dobrze zakręcić słoiki.
  5. Piekarnik nagrzać do 120 stopni.
  6. Słoiki wstawić do piekarnika na 20 minut. Ostrożnie wyjąć je z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
  7. Podawać jako dodatek do dań głównych, sałatek, kanapek albo wcinaj samą :)

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka