KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Grzyby marynowane w occie

Dodano: 2017-10-11

Słoiczki z grzybami marynowanymi w occie to jedne z najlepszych przetworów, które można zrobić jesienią. Grzyby marynowane w occie są pyszne i świetnie pasują do jesiennych i zimowych dań. Przepis na grzyby marynowane w occie jest łatwy. Właśnie teraz sezon grzybowy jest w pełni, więc bez problemu można kupić je na bazarze.

Grzyby marynowane w occie

Porcje: ok. dwóch słoików 500 ml | Czas: Przygotowanie ok. 40 minut

1 kg grzybów (np. podgrzybków))
2 i 1/2 szklanki wody (ok. 750 ml)
1 szklanka octu spirytusowego 10% (ok. 250 ml)
4 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu kolorowego (możesz zastąpić czarnym)
1 łyżeczka gorczycy białej
1 łyżeczka gorczycy czarnej
5 ziel angielskich
4 liście laurowe
  1. Grzyby umyć i oczyścić.
  2. Zagotować wodę i lekko posolić. Gotować w niej grzyby 4-5 minut. Odcedzić.
  3. Do garnka nalać świeżą wodę i ocet. Dodać cukier, sól, pieprz kolorowy, obie gorczyce, liście laurowe i ziela angielskie. Zagotować.
  4. Do gotującej się marynaty dodać grzyby i gotować 2-3 minut.
  5. Nakładać do słoików razem z zalewą. Zakręcić słoiki i odstawić do góry dnem.

Rada: Marynata jest odpowiednia dla różnych gatunków grzybów.
Słoiki z grzybami w occie można zapasteryzować. W dużym garnku podgrzać wodę tak, aby jej temperatura była zbliżona do temperatury słoików. Dno garnka wyłożyć ściereczką. Wstawić słoiki i zagotować. Zostawić na 10 minut. Ostrożnie wyjąć słoiki, odwrócić je do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Ilość zalewy dopasować do ilość grzybów.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka