KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Domowy biały ser z czosnkiem

Dodano: 2017-09-07

Domowy biały ser z czosnkiem podany z kromką świeżego i chrupiącego chleba jest jak wspomnienie wakacji na wsi. Takie śniadanie będzie pełne białka i wielu cennych składników odżywczych. Dodatkowo, czosnek poprawi naszą odporność. Zrobienie własnego sera w domu to ogromna frajda i przy okazji, stuprocentowa pewność, że "wiemy co jemy" .

Domowy biały ser z czosnkiem

Składniki na porcję: ok. 30 dag sera | Czas: Przygotowanie ok. 60 minut + chłodzenie ok. 12 godzin

1 i 1/2 litra mleka 3,2%
1/2 l maślanki
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
2 cytryny
  • Mleko przelać do garnka. Podgrzewać do temperatury ok. 92 stopni (osiągnięcie tej temperatury można poznać po tym, że na powierzchni mleka zaczną się pokazywać bąbelki). Zestawić z ognia i wycisnąć sok z cytryny.
  • Dodać do maślanki i wymieszać.
  • Maślankę dodać do mleka i wymieszać. Odstawić na 30 minut.
  • Zsiadłe mleko przelać przez sito, wyłożone chustą serowarską (lub płótnem z zestawu do przygotowywania sera). Odstawić na 30 minut do odcieknięcia.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Do sera dodać czosnek, sól i wymieszać.
  • Cedzak włożyć do pojemnika. Do środka tłoka włożyć sprężynę i umieścić na niej wieczko. Docisnąć i zamknąć naczynie.
  • Wstawić do lodówki na min. 2 godziny. Najlepszy efekt uzyska się po 12 godzinach.
  • Z proporcji podanych w przepisie uzyska się ok. 30 dag smacznego domowego sera z czosnkiem.
  • Podawać ze świeżym pieczywem na śniadanie lub kolację oraz ulubionymi ziołami.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka