KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Placki z cukinii z ziołami

Dodano: 2017-08-07

Te niezwykle smaczne placki z cukinii to tylko kilkanaście minut pracy. Przepis na placki z cukinii jest łatwy, szybki, a do tego niedrogi. W czasie smażenia placki nie nasiąkają olejem. Nie przywierają do patelni i nie przypalają się. Placki z cukinii są chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Są po prostu takie, jakie perfekcyjne placki powinny być. Do tego placki z cukinii mają cudowna aromatyczną ziołową nutę. To zasługa szczypiorku, natki i koperku. Najlepiej placki z cukinii z ziołami smakują z sosami - pomidorowym, grzybowym czy gulaszowym.

Placki z cukinii z ziołami

Czas: ok. 40 minut | Porcje: 15-18 placków

3-4 cukinie o łącznej wadze około 75 dag
2/3 szklanki mąki (ok. 20 dag)
2 jajka
1 średniej wielkości cebula
3 ząbki czosnku
1/2 natki pietruszki
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka koperku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

do smażenia:
3/4 szklanki oleju
  1. Umyte i osuszone cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski, lekko posolić i wymieszać. Odstawić na 10-15 minut.
  2. Obraną cebulę pokroić na drobną kostkę. Obrane ząbki czosnku pokroić na cienkie plasterki.
  3. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, lekko posolić i cały czas mieszając smażyć przez 2 minut. Dodać czosnek, smażyć nie przerywając mieszania przez minutę. Zestawić z ognia.
  4. Cukinię odcisnąć i odlać wydzielony sok. Wszystkie zioła drobno posiekać.
  5. Do odciśniętej cukinii dodać mąkę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajka, posiekane zioła, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać.
  6. Na dużej patelni rozgrzać olej, nakładać po łyżce masy i smażyć placki 2-3 minuty z każdej strony. Przekładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  7. Podawać gorące z zimnym sosem, np. jogurtowym.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka