KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Makaron primavera z wiosennymi warzywami w sosie śmietanowym

Dodano: 2017-06-13

Przepis na ten makaron primavera z wiosennymi warzywami jest łatwy i szybki. Tajemnicą tego pysznego dania są bardzo dobrze dobrane warzywa - szparagi, groszek, cukinia. Ich super smak jest bardzo przyjemny i na długo pozostaje w pamięci. Dodatkową świeżość makaronowi primavera dają zielone liście świeżego szpinaku i aromatyczna bazylia. Makaron primavera z wiosennymi warzywami w sosie śmietanowym to pomysł na dobry i elegancki obiad, który można przygotować w domu.

Makaron primavera z wiosennymi warzywami w sosie śmietanowym

Porcje: 4 | Czas: 30 minut



30 dag makaronu (najlepiej szerokich wstążek - tagliatelle)
pęczek szparagów (zielone i białe)
1 cukinia średniej wielkości
3 garście szpinaku "baby"
1 szklanka mrożonego lub świeżego groszku
1 szklanka słodkiej śmietanki (min. 18%)
garść świeżych listków bazylii
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
4 czubate łyżki świeżo startego parmezanu


  1. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni.
  2. Szpinak przebrać. Umyć pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszyć. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki.
  3. Ze szparagów odłamać twarde końcówki. Umyć szparagi i obrać ze skórki (białe szparagi obiera się zawsze; zielonych nie ma potrzeby obierać).
  4. Obrane szparagi pokroić na kawałki o długości około 2 cm.
  5. Cukinię pokroić na cienki plastry.
  6. Blachę do pieczenia spryskać łyżką oleju. Rozłożyć na niej szparagi i cukinię. Wstawić do gorącego piekarnika. Zapiekać przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną i zaczną rumienić się na końcach. W połowie pieczenia wymieszać.
  7. W czasie pieczenia warzyw w osolonej wodzie ugotować groszek do średniej miękkości. Następnie przelać zimną wodą i odcedzić.
  8. W dużym garnku zagotować 3 litry osolonej wody. Dodać makaron, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i przykryj. Zestawić z ognia na 10 minut.
  9. Na dużej patelni rozgrzać masło i dodać czosnek. Cały czas mieszając, smażyć pół minuty. Wlać śmietankę, dodać upieczone warzywa i groszek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować minutę. Zestawić z ognia, dodać szpinak i liście bazylii, wymieszać i odstawić na chwilę, aż zmiękną.
  10. Do sosu dodać niezbyt dokładnie odcedzony makaron. Wymieszać.
  11. Przekładać na talerze, posypać parmezanem. Od razu podawać.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka