KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Bardzo czekoladowe ciasto z czekoladą

Dodano: 2011-04-12

Bardzo czekoladowe. Miękkie w środku. Najlepiej smakuje na ciepło z porcją bitej śmietany.



czas: 45 minut
trudność: bardzo łatwe
liczba porcji: 6-8, blacha 15 x 30 cm

1 tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)
2 tabliczki mlecznej czekolady (razem 20 dag)
1/2 szklanki mąki
10 dag masła
1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżki ekstraktu waniliowego


Produkty, którzy przydadzą Ci się do przygotowania ciasta:
  1. Jajka wbij do miseczki, dodaj ekstrakt waniliowy i cukier, dokładnie wymieszaj.
  2. Połamane oba rodzaje czekolady włóż do rondla. Dodaj masło. Rozpuść na małym ogniu. Dodaj masę jajeczną i mąkę. Wymieszaj energicznie, by nie było grudek mąki.
  3. Przełóż do formy wyłożonej pergaminem (23 cm na 23 cm) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 25 minut, jeśli chcesz, by środek był mocno wilgotny lub 35 minut, jeśli lubisz ciasto bardziej suche.
  4. Podawaj na ciepło lub zimno z bitą śmietaną.

Dodatkowe informacje
Ciasto będzie miało jeszcze więcej aromatu, jeśli część mąki zastąpisz drobno zmielonymi migdałami lub orzechami.
Do ciasta możesz także dodać orzechy w całości.
Ekstrakt waniliowy możesz zastąpić opakowaniem cukru w prawdziwą wanilią lub ziarenkami wanilii z dwóch lasek dodanych do czekolady z masłem przed rozpuszczeniem - wtedy dokładnie wymieszaj płynną masę.
Zimne ciasto możesz dodatkowo polać polewą czekoladową.
Przydatne produkty do tego przepisu

Komentarze

Pyszne, robię wersję brownie z masłem orzechowym:):):)

joanna2521 [2011 /5 /3 18 :6:38]

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka