KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Polędwiczki z pieczarkami i ziołami w sosie maślano-winnym

Dodano: 2017-02-24

Polędwiczki w sosie maślano-winnym z pieczarkami i świeżymi ziołami to danie, które jest proste i pyszne. Do tego nie wymaga użycia trudno dostępnych składników. Mięso zawsze wychodzi miękkie i soczyste, a sos ma bardzo rozbudowany smak, w którym wyczujesz pieczarki, wino i zioła, na czele z rozmarynem, estragonem i pietruszką.

Polędwiczki z pieczarkami i ziołami w sosie maślano-winnym

25 minut | porcje: 4-6

700 g polędwicziek wieprzowych
500 g pieczarek
1 spora cebula
250 ml kwaśnej śmietany (co najmniej 18%)
120 ml szklanki półwytrawnego białego wina
kilka gałązek świeżego estragonu
2 gałązki świeżego rozmarynu
1/2 pęczka natki pietruszki
30 ml oleju
15 g masła
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Pokrój polędwiczki na plastry o grubości 1,5 cm, rozpłaszcz je dłonią (nie tłuczkiem), dopraw solą i pieprzem. Obierz i posiekaj cebulę, a także pieczarki (na plastry grubości pół centymetra).
  2. Rozgrzej na patelni połowę oleju i masła. Dodaj cebulę, osól i smaż do zeszklenia przez 2-3 minuty, często mieszając. Następnie dodaj pieczarki i smaż na dużym ogniu.
  3. Śmietanę posól, wymieszaj, dodaj kilka pieczarek z patelni. Wlej do patelni, wymieszaj, zdejmij z ognia i przełóż do naczynia.
  4. Zioła drobno posiekaj.
  5. Patelnię umyj i osusz, rozgrzej pozostały olej i masło, dodaj plastry polędwiczek i gałązki rozmarynu, smaż po 2-3 minuty z każdej strony do zarumienienia. Dodaj wino i gotuj na małym ogniu aż jego połowa odparuje. Usuń rozmaryn. dodaj pieczarki ze śmietaną, posiekane zioła. Wymieszaj i przez chwilę trzymaj na ogniu. Podawaj z ryżem, młodymi ziemniakami z wody i dużą porcją sałaty z lekkim sosem winegret.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka