KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Schab z ananasem i papryką w sosie słodko-kwaśnym

Dodano: 2017-02-24

Masz schab i nie masz ochoty na schabowe? A masz ochotę na coś, co robi się dużo szybciej niż schabowe? I jest dużo zdrowsze? I bardziej kolorowe? I zachwycające feerią smaków? I jeszcze słodko-kwaśne?
To superfajnie, bo to jest właśnie taki przepis. Potrzebujesz niecałe 20 minut, by je przygotować.

Schab z ananasem i papryką w sosie słodko-kwaśnym

20 minut | porcje: 4-6

500 g schabu bez kości
1/2 świeżego ananasa (można zastąpić połową ananasa z puszki)
1 duża czerwona papryka
1 spora cebula (najlepiej biała lub cukrowa)
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli (lub mniej lub więcej, w zależności od Twoich upodobań)
2 cm świeżego korzenia imbiru
15 g mąki ziemniaczanej
90 ml oleju
75 ml jasnego sosu sojowego
45 ml octu ryżowego (można zastąpić sokiem z cytryny)
15 g cukru
15 ml sosu ostrygowego (nie jest jednak absolutnie konieczny)
150 ml bulionu
ukośnie cięty szczypiorek

  1. Obierz ananasa i pokrój go na kostkę o boku 1 cm. Cebulę obierz i pokrój na cienkie plasterki. Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona, pokrój na kwadraciki o boku ok. 1 cm, papryczkę chilli zaś przekrój na pół, usuń nasiona i pokrój na cieniutkie paseczki.
  2. Przygotuj schab: pokrój go na plastry o grubości ok. 1/2 cm, a następnie na kwadraty o boku ok. 1 cm. Dopraw solą i pieprzem. Posyp mąką ziemniaczaną i wymieszaj, by równo pokryła wszystkie kawałki.
  3. We woku lub na dużej patelni silnie rozgrzej 45 ml oleju. Dodaj cebulę i smaż ciągle mieszając przez minutę. Dodaj czosnek, chilli i imbir. Smaż na dużym ogniu przez pół minuty. Dodaj ananas i paprykę nadal na dużym ogniu przez kolejną minutę. Papryka i ananas pozostaną surowe. Przełóż do miski, odstaw.
  4. Przygotuj sos: połącz sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, sos ostrygowy i bulion.
  5. Do woka wlej pozostałą część oleju, ponownie mocno rozgrzej. Dodaj mięso i smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty, aż powstanie lepki sos.
  6. Dodaj do mięsa ananasa z warzywami. Wlej sos, doprowadź do wrzenia, ale mieszaj często. Gotuj minutę. Danie udekoruj ukośnie ciętym szczypiorkiem, podawaj z ryżem ugotowanym na sypko, chrypiącą surówką z kapusty i marchewki doprawioną octem ryżowym i cukrem.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka