KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Pikantne udka

Dodano: 2017-02-20

Piekielnie smaczne :) Anielsko łatwe w przygotowaniu :) Buchają, po prostu buchają feerią aromatów! A jak ostre? Takie dokładnie, jak lubisz - bo dodasz tyle pieprzu cayenne, ile chcesz, a nie tyle, na ile Cię chcę namówić :) Bo to Tobie smakować, a nie wypalać podniebienie przecież :)

Pikantne udka

120 minut + kilka godzin marynowania | porcje: 4

1 kg udek
60 ml melasy (możesz zastąpić miodem z sokiem z połowy cytryny)
40 ml ciemnego sosu sojowego
4 ząbki czosnku
5 g wędzonej ostrej papryki w proszku
5 g pieprzu cayenne
15 g zmiażdżonych ziaren czerwonego pieprzu
8 g grubo zmielonego czarnego pieprzu
45 ml sosu Worcester
15 ml oleju do formy

  1. Umyj i osusz udka. Obierz ząbki czosnku i drobno je posiekaj.
  2. Przygotuj marynatę: dokładnie wymieszaj melasę, sos sojowy, sos Worcester, czosnek i przyprawy. Polej nią udka. Skorzystaj z marynatora lub użyj miski, którą nakryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
  3. Piekarnik rozgrzej do 140 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
  4. Wysmaruj formę olejem i przełóż na nią zamarynowane udka. Wstaw do piekarnika i piecz 90 minut. W połowie pieczenia przewróć je na drugą stronę, posmaruj wytworzonym płynem. Po 90 minutach zwiększ temperaturę do 220 stopni i trzymaj udka w piekarniku jeszcze przez 15-20 minut, aż utworzy się smakowita skórka. Pamiętaj o podlewaniu sosem.
  5. Podawaj na zimno lub na gorąco z porcją soczystej sałatki, z białym pieczywem lub z pieczonymi ziemniakami.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka