KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Pilaw z kurczaka z makaronem orzo

Dodano: 2017-02-16

Przychodzi poniedziałek (powiedzmy), stajesz przed lodówką i widzisz tam rosół i wystającą z niego dzielnie kurczakową nogą. Albo ten kawałek kurczaka pieczonego, który został z wczorajszego obiadu. I myślisz, że trzeba wykorzystać te resztki.
Ale resztki nie brzmią dobrze. Dlatego warto je zamienić w coś pysznego. I ja proponuję, żeby był to pilaw z makaronem orzo.

Pilaw z kurczaka z makaronem orzo

20 minut | porcje: 6-8


20 dag makaron orzo
30 dag ugotowanego lub upieczonego mięsa z kurczaka (może też być inne mięso)
1 cebula
500 ml bulionu z kurczaka
30 g podprażonych pestek dyni
mały pęczek natki pietruszki
2,5 g nasion kuminu
2,5 g nasion kolendry
2,5 g suszonego tymianku
5 g kurkumy
45 g rodzynek
30 g suszonych owoców goji (ale nie są niezbędne)
45 ml oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

  1. Mięso porwij lub pokrój na drobne kawałki. Bardzo drobno posiekaj cebulę. Zeszklij ją na dużej patelni na oleju. Dosyp kumin, kolendrę i tymianek, mieszaj przez pół minuty. Wsyp suchy makaron orzo i mieszaj, aż pokryje się tłuszczem. Całość zalej gorącym bulionem, doprowadź całość do wrzenia. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut.
  2. Dodaj kawałki kurczaka razem z rodzynkami. Wymieszaj delikatnie widelcem tak, by nie rozpadł się makaron. Przykryj i gotuj przez 5 minut.
  3. Podawaj z natką pietruszki, z sałatką z ogórków.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka