KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Kurczak z warzywami w stylu casserole

Dodano: 2017-02-06

Garnek obfitości z kurczakiem i warzywami w stylu casserole, to danie jednogarnkowe, które smakuje wybornie. Proste, łatwe w przygotowaniu, ma wspaniale skomponowane składniki, które nie są trudne w znalezieniu i kupieniu.

Kurczak z warzywami w stylu casserole

20 minut + 1 godzina pieczenia | porcje: 6 porcji

8 udek kurczaka
1 kg ziemniaków do pieczenia
1 główka czosnku
15 g ziół prowansalskich
250 ml gorącego bulionu
400 g białej fasoli z puszki
65 g zielonych oliwek
olej
masło
sól
świeżo zmielony pieprz
natka pietruszki

  1. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Przygotuj duży, najlepiej żeliwny garnek z pokrywką (musi nadawać się do piekarnika).
  2. Przygotuj mięso: umyj i osusz udka, dopraw je solą i pieprzem.
  3. Obierz i pokrój na grube plastry ziemniaki, czosnek rozdziel na ząbki, ale ich nie obieraj.
  4. Rozgrzej na patelni olej, a następnie dodaj masło. Po roztopieniu włóż udka i smaż je skórą do dołu, aż się zezłocą. Następnie odwróć je i smaż ok. 3 minut. Zdejmij z patelni i od razu przełóż do garnka, w którym będziesz piec danie.
  5. Na patelnię wrzuć ziemniaki oraz czosnek. Smaż je razem przez 5-6 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie przełóż je do garnka z udkami. Całość posyp ziołami prowansalskimi i zalej gorącym bulionem. Przykryj pokrywką i piecz około godziny. 30 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmij pokrywkę.
  6. Odsącz fasolę i oliwki. Dodaj je do kurczaka i ziemniaków na 10 minut przed końcem pieczenia. Podawaj w garnku, w którym były pieczone. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka