KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Kaczka pieczona w pomarańczowej glazurze z jabłkami

Dodano: 2017-01-24

Kaczka pieczona z jabłkami w pomarańczowej glazurze to pomysł na wyśmienity obiad. Kaczka w takich chwilach sprawdzi się najlepiej. Ma bogaty smak i delikatne mięso.

Kaczka pieczona w pomarańczowej glazurze z jabłkami

3 godziny + kilka godzin oczekiwania | porcje: 4-6

2500 g wypatroszonej kaczki
6 sporych twardych jabłek
1 średniej wielkości pomarańcza
60 ml dżemu pomarańczowego
90 ml ciemnego sosu sojowego
15 g grubo tłuczonego czarnego pieprzu

  1. Umyj i dokładnie wysusz kaczkę. Na zewnątrz i w środku natrzyj ją sosem sojowym. Odstaw w naczyniu do pieczenia na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
  2. Przygotuj owoce: jabłka pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne. Pomarańczę wyszoruj pod gorącą wodą i pokrój na małe kawałki. Kawałki owoców włóż do środka kaczki, zwiąż jej nogi, by nadzienie nie wypadło ze środka. Wokół kaczki połóż pozostałe jabłka. Dopraw ją czarnym pieprzem i rozsmaruj na niej dżem pomarańczowy. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz 3-3,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększ temperaturę do 200 stopni, by utworzyła się chrupiąca skórka. Podawaj z buraczkami, pieczonymi ziemniakami, zieloną sałatą z winegretem.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka