KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Najszybsze słodkie naleśniki z cukrem i sokiem cytrynowym

Dodano: 2009-11-17

Pyszne!



czas: 60 minut
trudność: łatwe
liczba porcji: 12 naleśników

ciasto:
2 szklanki pszennej mąki
3 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody (lub trochę więcej)
1/3 kostki masła (7 dag)
szczypta soli

4 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
łyżka cukru białego
sok z dwóch cytryn
szklanka słodkiej śmietanki (co najmniej 32% tłuszczu)
masło do wysmarowania naczynia

  1. 1/3 kostki masła rozpuść w rondelku, odstaw do lekkiego wystudzenia.
  2. Do miski przesiej mąkę wymieszaną z solą. Jajka roztrzep z mlekiem. Dodaj do mąki i miksuj, następnie dodawaj stopniowo tyle wody, nie przerywając miksowania, aż ciasto uzyska gładką konsystencję niezbyt gęstej śmietany.
  3. Do masy dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj dokładnie i odstaw na 30 minut.
  4. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią kawałek masła (pół łyżeczki) i wlej porcję ciasta. Krążąc patelnią, rozprowadż je po całej powierzchni. Smaż około pół minuty, aż brzegi zaczną się wywijać. Odwróć na drugą stronę i smaż na złoty kolor. Przełóż na talerz i przykryj ściereczką na czas smażenia pozostałych naleśników. W razie potrzeby (jeśli naleśniki zaczynają przywierać) podczas smażenia następnych, na patelnię włóż kawałeczek masła przed wlaniem kolejnych porcji ciasta.
  5. Śmietankę (zimną) wymieszaj z łyżką cukru, następnie ubij najpierw na wolnym obrotach, a kiedy zacznie gęstnieć - na szybkich. Ubitą przełóż do hermetycznego naczynia i wstaw na kilka minut do lodówki. Naleśniki złóż w trójkąty, ułóż jedną warstwą w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, posyp cukrem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5 minut.
  6. Gorące spryskaj sokiem z cytryny i udekoruj bitą śmietaną.


Grzegorz Ostrowski (mniammniam.pl)

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka