KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Kurczak z cytryną, cebulą, czosnkiem i oliwkami

Dodano: 2017-01-23

Żółty kurczak z cytrynami, cebulą, czosnkiem i oliwkami to aromatyczne, żółte kawałki miękkiego mięsa kurczaka, które najlepiej smakują z ryżem ugotowanym na sypko z dodatkiem rodzynek, migdałów, owoców goji i odrobiny klarowanego masła.

Kurczak z cytryną, cebulą, czosnkiem i oliwkami

2,5 godziny | porcje: 6-8

1,5 kg kawałków kurczaka (udka, skrzydełka)
2 spore cebule (najlepiej cukrowe)
pół cytryny
2/3 szklanki zielonych oliwek
2 główki czosnku
30g masła ghee (można zastąpić 45ml oleju)
10g kurkumy (można zastąpić przyprawą curry)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
20g brązowego cukru (można zastąpić białym)

  1. Mięso umyj, dokładnie osusz, posyp pieprzem i solą.
  2. Cebule obierz, pokrój na dość grube piórka. Cytrynę (razem ze skórką) pokrój na cienkie plastry.
  3. Na dużej patelni rozgrzej masło, dodaj kawałki kurczaka i smaż, aż zaczną się miejscami rumienić. Dodaj kurkumę, dokładnie wymieszaj, by wszystkie kawałki się nią dokładnie pokryły.
  4. Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia. Na pozostały po smażeniu tłuszcz dodaj cebulę i smaż cały czas mieszając przez minutę (nie dłużej, bo kurkuma zacznie się palić). Cebulę dodaj do kurczaka. Pomiędzy mięso i cebulę powkładaj oliwki oraz całe, nieobrane ząbki czosnku. Rozłóż plastry cytryny. Całość posyp cukrem.
  5. Naczynie przykryj aluminiową folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Zapiekaj w tej temperaturze przez 2 godziny. Po tym czasie mięso odkryj, zwiększ temperaturę do 220 stopni i zapiekaj przez kilka minut, aż mięso na brzegach zacznie się lekko przypalać.
  6. Podawaj danie udekorowane natką pietruszki.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka