KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowym

Dodano: 2017-01-23

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowym to kolejna, bardzo ciekawa wariacja na temat tego rodzaju mięsa. Danie proste, szybkie w tworzeniu, bardzo eleganckie i wykwintne.

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowym

20 minut | porcje: 4

60 dag możliwie jak najgrubszych polędwiczek wieprzowych
10g masła ghee (można zastąpić 10g zwykłego masła i 30ml łyżkami oleju)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
250ml słodkiej śmietany co najmniej 18%
10g musztardy miodowej
10g musztardy z całymi ziarnami gorczycy

  1. Polędwiczki wieprzowe pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Mocno ponaciskaj dłońmi, ale nie używaj tłuczka do mięsa. Posól, szczodrze posyp grubo mielonym pieprzem.
  2. Na patelni silnie rozgrzej masło ghee (lub zwykłe masło z olejem), włóż polędwiczki i smaż po 1-2 minut z każdej strony, aż będą brązowe. Przełóż na talerz, przykryj folią.
  3. Śmietankę przelej do rondelka i postaw na średnim ogniu. Dodaj oba rodzaje musztardy, dopraw pieprzem i cały czas mieszając trzymaj na ogniu (śmietana nie powinna się zagotować), aż sos będzie gorący.
  4. Na talerze wyłóż polędwiczki i polej je sosem. Posyp natką pietruszki.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka