KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Lasagne z cukinii i mielonego mięsa

Dodano: 2017-01-23

Lazania (lasagne) z cukinii i mielonego mięsa to pyszne, zdrowe danie. Zamiast makaronu - za to z cukinią. Praktycznie bez mąki, z niewielką ilością tłuszczu. Do tego z mielonego mięsa, np. drobiowego. Za to sporo w niej zdrowia i witamin.

Lasagne z cukinii i mielonego mięsa

50 minut | porcje: 4-6

1kg cukinii
0,5kg mielonego mięsa drobiowego
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
30ml koncentratu pomidorowego
250ml mleka
pęczek natki pietruszki
30ml oleju
10g suszonej bazylii
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
5g cukru

10g masła
10g mąki pszennej
500ml zimnego mleka
1g świeżo startej gałki muszkatołowej
sól
pieprz
20g tartej bułki

  1. Obraną cebulę pokrój na cienkie piórka. Obrany ząbek czosnku pokrój na cienki plasterki. Natkę przebierz, usuń grube łodyżki, listki drobno posiekaj.
  2. Umyte i osuszone cukinie pokrój na cienki pasy - najłatwiej zrobisz to za pomocą obieraczki do warzyw. Plastry cukinii włóż do wysmarowanego odrobiną oleju naczynia żaroodpornego, lekko posól, skrop olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 8-10 minut - wyjmij, kiedy plastry cukinii zaczną się przypalać na brzegach. Ostaw do wystygnięcia.
  3. W garnku lub dużym rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól, smaż dwie minuty, cały czas mieszając, aż się lekko zeszkli. Dodaj czosnek, smaż jeszcze przez minutę.
  4. Do cebuli dodaj mielone mięso, smaż na średnim ogniu, cały czas mieszając i rozbijając mięso na małe kawałki.
  5. Do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy, szklankę mleka, dopraw bazylią, solą, cukrem i pieprzem. Postaw na średnim małym ogniu i gotuj co jakiś mieszając przez 15-20 minut, aż mleko odparuje w połowie. Zestaw z ognia. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.
  6. Przygotuj sos beszamelowy: w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj i smaż, energicznie mieszając przez minutę. Garnek zestaw z ognia, wlej zimne mleko, dokładnie wymieszaj. Postaw garnek na średnim ogniu i doprowadź sos do wrzenia, bardzo często mieszając. Zestaw z ognia, dopraw solą, pieprzem i gałką.
  7. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Wlej do niego kilka łyżek sosu beszamelowego, na nim ułóż warstwę cukinii, na niej ułóż warstwę nadzienia. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników - na górze niech będzie warstwa cukinii.
  8. Zapiekankę polej sosem beszamelowym i posyp tartą bułką.
  9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj 30-35 minut, aż wierzch zacznie się ładnie rumienić.
  10. Podawaj z dużą ilością sałaty z sosem vinegret.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka