KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Naleśniki pięknej Suzette - crepes suzette

Dodano: 2009-11-17

Podobno niezdarny kelner, podając naleśniki pięknej Suzette i zakochanemu w niej księciu Walii, potrącił kieliszek z likierem. Alkohol wylał się na naleśniki i zapalił od płomienia świecy. Ponieważ naleśniki "pojawiły się" na stole w sposób niezwykle widowiskowy, zachwycony książę nazwał je imieniem swej pięknej towarzyszki. Czy to prawda, czy nie, tak przygotowane naleśniki są przepyszne!



czas: 60 minut
trudność: łatwe
liczba porcji: 12 naleśników

ciasto:
2 szklanki pszennej mąki
3 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody (lub trochę więcej)
1/3 kostki masła (7 dag)
szczypta soli

2/3 kostki masła
szklanka świeżo wyciśnięto soku z pomarańczy
0,5 szklanki cukru
5 łyżek likieru pomarańczowego
3 łyżki brandy (można zastąpić czystym spirytusem)
skórka z jednej pomarańczy w cienkich paseczkach

  1. 1/3 kostki masła rozpuść w rondelku, odstaw do lekkiego wystudzenia.
  2. Do miski przesiej mąkę wymieszaną z solą. Jajka roztrzep z mlekiem. Dodaj do mąki i miksuj, następnie dodawaj stopniowo tyle wody, nie przerywając miksowania, aż ciasto uzyska gładką konsystencję niezbyt gęstej śmietany.
  3. Do masy dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj dokładnie i odstaw na 30 minut.
  4. Jabłka umyj,osusz i obierz. Pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasiennie i pokrój na cienkie plasterki, spryskaj sokiem z cytryny by nie ściemniały. Do całkowicie suchej patelni wsyp cukier i postaw ją na ogniu. Kiedy się rozpuści i zacznie lekko brązowieć włóż jabłka i energicznie mieszaj. Smaż na dużym ogniu przez 2 minuty. Dodaj cynamon, wymieszaj i zestaw z ognia.
  5. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią kawałek masła (pół łyżeczki) i wlej porcję ciasta. Krążąc patelnią, rozprowadż je po całej powierzchni. Smaż około pół minuty, aż brzegi zaczną się wywijać. Odwróć na drugą stronę i smaż na złoty kolor. Przełóż na talerz i przykryj ściereczką na czas smażenia pozostałych naleśników. W razie potrzeby (jeśli naleśniki zaczynają przywierać) podczas smażenia następnych, na patelnię włóż kawałeczek masła przed wlaniem kolejnych porcji ciasta.
  6. Do dużej patelni włóż masło, cukier, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową oraz likier. Gotuj na dużym ogniu 3 minuty. Do sosu wkładaj po jednym naleśniku, przyciskaj go dna patelni, by cały się zanurzył w płynie, następnie złóż na pół i jeszcze raz na pół (czyli "w chusteczkę"), przełóż na talerz.
  7. Naleśniki na talerzach udekoruj paseczkami skórki pomarańczowej, polej brandy (lub spirytusem) i zapal. Podawaj płonące (należy uważać, by sobie czegoś nie spalić).


Grzegorz Ostrowski (mniammniam.pl)

Komentarze

Pychota:) Jak piszę te słowa to już mam ślinotok:):up:

alicja7 [2013 /4 /12 7 :57:53]

zrobiłem według przepisu....rewelacja !!!:up:

caffeini [2010 /1 /27 17 :2:8]

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka