KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Wieprzowina z porami i sezamem

Dodano: 2017-01-20

Smażona wieprzowina, podana z porami i sezamem, zachwyca swoim eleganckim smakiem. Potrawa ta jest wytrawna, bardzo elegancka i zrobisz ją w kilka chwil.

Wieprzowina z porami i sezamem

15 minut | porcje: 4

40 dag chudej wieprzowiny
2 pory średniej wielkości - tylko części białe i lekko zielone
30 g ciastek sezamków
30 ml oleju do smażenia
30 ml oleju sezamowego
białko
1 g soli
8 - 10 g ostrego chilli
2 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu
250 ml bulionu
15 g mąki ziemniaczanej

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój na cienkie paski. Przygotuj marynatę. W tym celu wymieszaj ze sobą olej sezamowy, białko, sól, chilli oraz pieprz. Wrzuć do niej mięso i odstaw na kilkanaście minut.
  2. Pory umyj bardzo dokładnie pod bieżącą wodą, usuń zewnętrze liście, następnie pokrój na paski o długości mniej więcej 5 cm i szerokości kilku milimetrów.
  3. Do bulionu dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. W ten sposób powstanie potrzebny Ci sos.
  4. Na patelni lub woku bardzo silnie rozgrzej olej i smaż na nim mięso i pory przez 3 minuty. Mieszaj cały czas. Dodaj sezamki i smaż jeszcze minutę. Zalej sosem z bulionu i mąki, doprowadź do wrzenia i trzymaj na ogniu przez kilka minut, aż sos stanie się gęsty, a pory miękkie.
  5. Podawaj z pikantną sałatką i ryżem.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka