KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Cztery mięsa i śliwki

Dodano: 2017-01-19

Cztery mięsa i śliwki

3,5 godziny | porcje: 6-8

1/2 kg karkówki
1/2 kg białej kiełbasy
1/2 kg dobrej, wędzonej kiełbasy (najlepsza typu "jałowcowa)
300g chudego wędzonego surowego boczku (ale może też być parzony)
2 duże cebule
główka czosnku
100 g suszonych śliwek
370 ml bulionu (jak najmniej słonego)
40 g słodkiej, wędzonej papryki (można zastąpić zwykłą słodką)
15 g suszonego tymianku
7 g suszonego rozmarynu
10 rozgniecionych jagód jałowca
papryczka chilli - dokładnie tyle, ile lubisz
6 liści laurowych
30 ml oleju
30 g pszennej mąki
świeżo zmielony czarny pieprz
sól (ostrożnie, jeśli bulion jest słony)

  1. Jeśli używasz garnka rzymskiego - namocz go w wodzie.
  2. Białą kiełbasę włóż do garnka, zalej zimną wodą, postaw na małym ogniu. Doprowadź prawie do wrzenia, wyłącz ogień. Kiełbasa nie powinna się gotować, a tylko zaparzyć.
  3. Obierz cebulę na grube (1 cm) półplastry. Czosnek podziel na ząbki. Kiełbasę wędzoną i boczek pokrój na kawałki o boku 1 cm. Karkówkę pokrój na 1,5 cm i posyp mąką, by wszystkie kawałki się nią pokryły.
  4. Na patelni silnie rozgrzej olej, włóż karkówkę i smaż mieszając, aż się zmieni kolor. Przełóż do garnka. Dodaj ząbki czosnku i liście laurowe. Na pozostałym tłuszczu usmaż boczek, dodaj cebulę i kiełbasę, smaż 2 minuty na dużym ogniu ciągle mieszając.
  5. Białą kiełbasę pokrój na plastry o grubości 1/2 cm. Dodaj ją do garnka z karkówką. dołóż także podsmażony boczek, kiełbasę wędzoną, cebulę i śliwki. Wlej bulion, dodaj paprykę. Szybko, niezbyt dokładnie wymieszaj. Posyp rozmarynem, tymiankiem, dodaj jagody jałowca. Dopraw pieprzem i solą. Wstaw do zimnego piekarnika, nastaw temperaturę na 150 stopni i piecz trzy i pół godziny.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka