1/2 kg karkówki
1/2 kg białej kiełbasy
1/2 kg dobrej, wędzonej kiełbasy (najlepsza typu "jałowcowa)
300g chudego wędzonego surowego boczku (ale może też być parzony)
2 duże cebule
główka czosnku
100 g suszonych śliwek
370 ml bulionu (jak najmniej słonego)
40 g słodkiej, wędzonej papryki (można zastąpić zwykłą słodką)
15 g suszonego tymianku
7 g suszonego rozmarynu
10 rozgniecionych jagód jałowca
papryczka chilli - dokładnie tyle, ile lubisz
6 liści laurowych
30 ml oleju
30 g pszennej mąki
świeżo zmielony czarny pieprz
sól (ostrożnie, jeśli bulion jest słony)
Jeśli używasz garnka rzymskiego - namocz go w wodzie.
Białą kiełbasę włóż do garnka, zalej zimną wodą, postaw na małym ogniu. Doprowadź prawie do wrzenia, wyłącz ogień. Kiełbasa nie powinna się gotować, a tylko zaparzyć.
Obierz cebulę na grube (1 cm) półplastry. Czosnek podziel na ząbki. Kiełbasę wędzoną i boczek pokrój na kawałki o boku 1 cm. Karkówkę pokrój na 1,5 cm i posyp mąką, by wszystkie kawałki się nią pokryły.
Na patelni silnie rozgrzej olej, włóż karkówkę i smaż mieszając, aż się zmieni kolor. Przełóż do garnka. Dodaj ząbki czosnku i liście laurowe. Na pozostałym tłuszczu usmaż boczek, dodaj cebulę i kiełbasę, smaż 2 minuty na dużym ogniu ciągle mieszając.
Białą kiełbasę pokrój na plastry o grubości 1/2 cm. Dodaj ją do garnka z karkówką. dołóż także podsmażony boczek, kiełbasę wędzoną, cebulę i śliwki. Wlej bulion, dodaj paprykę. Szybko, niezbyt dokładnie wymieszaj. Posyp rozmarynem, tymiankiem, dodaj jagody jałowca. Dopraw pieprzem i solą. Wstaw do zimnego piekarnika, nastaw temperaturę na 150 stopni i piecz trzy i pół godziny.
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
Ostatnie opinie o produktach
Forma metalowa do pieczenia RR, kwadratowa z pokrywą - 03-3129 - Wilton
polecam serdecznie
Julia10
Forma z kutego aluminium do ciasta „Wieniec adwentowy” - Nordic Ware
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
KKrzysiek
Pastylki czekoladowe z białej czekolady W2 (28% kakao), 400 g - Callebaut
Doskonała
KKrzysiek
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek (25 x 40 cm) - Wilton - poleca Pani Dorota z mojewypieki.com!
Bardzo przydatna
KKrzysiek