KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Pad Thai

Dodano: 2017-01-18

Pad thai to szybki i aromatyczny obiad w 20 minut. Eksplozja smaku i zapachu, różnych faktur i kolorów.

Pad Thai

20 minut | porcje: 4

20 dag płaskiego makaronu ryżowego
40 dag piersi kurczaka
1 biała cebula
1 kapusta pak choi (można pominąć)
45 ml oleju
3 ząbki czosnku
2 jajka
15 dag szklanka kiełków fasoli mung
2 dymki
1/2 papryczki chilli (lub więcej, jeśli lubisz pikantne potrawy)
mała szczypta soli
60 ml sosu rybnego
sok z limonki (można zastąpić sokiem z cytryny)
30 g cukru
75 ml jasnego sosu sojowego
60 g niezbyt drobno posiekanych orzeszków ziemnych bez dodatku soli
świeże listki kolendry

  1. Makaron zalej wrzątkiem, przykryj o odstaw na 4 minuty. Po tym czasie przepłucz go pod zimną wodą, odstaw.
  2. Jajka posól i roztrzep w miseczce. Czosnek pokrój na cienkie plasterki, a obraną cebulę - na cienkie piórka. Papryczkę pokrój na cienkie, ukośne plasterki, dymkę na ukośne kawałki o długości 3-4 cm, a kapustę na niezbyt małe kawałki. Mięso pokrój w poprzek włókien na cienkie paski.
  3. We woku rozgrzej mocno 15 ml oleju, wlej jajka i usmaż omlet, ale nie przewracaj go. Podważaj jedynie boki podczas smażenia, by masa spływała pod spód. Porwij go na kawałki i przełóż do miseczki.
  4. Przygotuj sos: połącz sos rybny, sok z limonki, cukier i sos sojowy.
  5. Ponownie rozgrzej olej - 30 ml - we woku. Dodaj cebulę, smaż 10 sekund bez przerwy mieszając. Dodaj czosnek, chilli i smaż kilkanaście sekund, ciagle mieszając. Dodaj mięso, smaż na dużym ogniu aż zmieni kolor ze wszystkich stron. Dodaj kapustę. Smaż 10-15 sekund. Dodaj makaron, sos, dymkę oraz 3/4 porcji kiełków. Mieszaj, smaż na największym ogniu maksymalnie minutę. Dodaj kawałki omletu, zamieszaj delikatnie.
  6. Przełóż do miseczek, udekoruj kiełkami, posiekanymi orzeszkami i listkami kolendry.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka